223
ביולוגיה – חוג לימודים לתואר בוגר במדעים B.Sc (דו-חוגי)
ראש החוג: פרופסור הילה טולדאנו
חברי הסגל האקדמי
פרופסור מן המנין: פרופסור אדי ברקאי, פרופסור עדו יצחקי, פרופסור גלעד ליפשיץ, פרופסור ציון פחימה, פרופסור קובי רוזנבלום.
פרופסור חבר: פרופסור עמירם אריאל, פרופסור אורי הרשברג, פרופסור שלמה וגנר, פרופסור הילה טולדאנו, פרופסור רפי למפרכט, פרופסור שרית לריש, פרופסור גיל עצמון, פרופסור פואד פארס, פרופסור חנוך קפצן, פרופסור דורון שלוש.
מרצה בכיר: דוקטור סמדר בן טבו דה לאון, דוקטור ליזה ברקי־הרינגטון, דוקטור דלית ברקן, דוקטור אסף דיסטלפלד, דוקטור טל לוצטו כנען, דוקטור מרטין מיקל, דוקטור איל פריבמן, דוקטור מיקי קוזלוב, דוקטור אסתי קורנט, דוקטור רמי רשף, דוקטור עמאד שאמס, דוקטור לאורה שטיינדלר.
מורה בכיר: דוקטור חגית פרנקל־מילרד.
עמית הוראה ומורה מן החוץ: דוקטור ירון גרין, דוקטור עירית רובינשטיין.
מזכירות החוג
עוזר מנהלי לראש החוג: גברת אבישג וייסה
טלפון: 04-8288764 דואר אלקטרוני: azilber1@univ.haifa.ac.il
מזכירת החוג: גברת הדס פרדיס
טלפון: 048288052 דואר אלקטרוני: hparadis@univ.haifa.ac.il
בניין רב־תכליתי, קומה ראשונה (קומת כניסה לבניין) חדר 194
שעות קבלה: ימים א׳-ה׳ בין השעות 12:00-10:00 ו-15:00-14:00
כתובת אתר החוג: http://science.haifa.ac.il/biology_du
מטרת הלימודים
המחקר הביולוגי המודרני מצריך התמצאות בתחומי ידע שונים, שבאופן מסורתי לא נחשבו לחלק הכרחי בהכשרתו של חוקר במדעי החיים. כתוצאה מכך, נוצר בשנים האחרונות מחסור חמור, בארץ ובעולם, במדענים, היכולים לנהל מחקר רב תחומי אמיתי. מטרת החוג היא להכשיר מדענים, המצוידים בכלים האינטלקטואליים והמחקריים, הנחוצים לקיום מחקר כזה. המסלול משלב בנוסף להכשרה התאורטית, הכשרה ניסיונית במעבדות בכימיה, גנטיקה, מיקרוביולוגיה, וכן אפשרות לפרוייקט מחקר ייחודי. הלימודים בחוג מיועדים לסטודנטים, הרואים את עתידם בחזית המחקר המדעי ובתעשייה עתירת הידע, הרוצים לשלב לימודים לתואר במדעי החיים עם הכשרה מקפת בתחום ידע נוסף. המצטיינים בבוגרי התוכנית יוכלו להשתלב בלימודי תואר שני ושלישי בביולוגיה ובתחום הידע השני אותו בחרו (עשויים להידרש לימודי השלמה, לפי דרישת כל חוג).
תנאי קבלה
- לחוג יתקבלו תלמידים אשר עמדו בתנאי הקבלה הכלליים של האוניברסיטה וברמה הנדרשת על ידי החוג.
- עמידה בבחינת הבגרות במתמטיקה כדלקמן:
ברמה של 5 יחידות – בציון 70 ומעלה.
ברמה של 4 יחידות – בציון 80 ומעלה.
ברמה של 3 יחידות – בציון 90 ומעלה.
על המועמד לעמוד בתנאי הקבלה של החוג המשלים בו בחר ללמוד.
תוכנית הלימודים
- תוכניות מומלצות:
א. מסלול לביולוגיה ומדעי הרפואה – מסלול המשלב בין לימודי ביולוגיה למדעי הרפואה. מסלול זה מקנה לסטודנטים בסיס ידע רחב בביולוגיה של האדם והבנת מנגנונים של תהליכי החיים – כולל הבסיס הביולוגי להתנהגות האדם – בבריאות ובתפקוד תקין מחד ובמחלה וכשל תפקודי מאידך. המסלול משמש מבוא להקניית מושגי יסוד ובסיס ידע להבנת מקצוע הרפואה ומחקר ביו-רפואי. בנוסף, מקנה מסלול זה לבוגריו אפשרות לכניסה ללימודי הרפואה לקראת תואר דוקטור ברפואה (M.D.) במסגרת בתי ספר לרפואה בהם יש תוכנית ארבע שנתית, בכפוף לתנאי הקבלה במוסד.
ב. מסלול לביולוגיה ופסיכולוגיה – מסלול המשלב בין לימודי ביולוגיה לפסיכולוגיה. מסלול המקנה בסיס ידע בביולוגיה והיכרות עם שאלות יסוד של הפסיכולוגיה.
ג. מסלול לביולוגיה ומתמטיקה – מסלול המשלב בין לימודי ביולוגיה ומתמטיקה, מקנה בסיס ידע בביולוגיה וידע מעמיק בשטחי המתמטיקה הטהורה והיישומית.
ד. מסלול למצטיינים בביולוגיה ומדעי המחשב – מסלול המשלב בין לימודי ביולוגיה למדעי המחשב והוא מעניק לסטודנטים כלים להבין את השאלות שעומדות בחזית המדע בביולוגיה וביואינפורמטיקה ואת הכלים החישוביים שמאפשרים לפתור בעיות אלו.
ה. מסלול לביולוגיה ומערכות מידע – זהו מסלול חדש שמקנה לסטודנט ידע בתחומי הביולוגיה והביואינפורמטיקה וכמו כן יידע תיאורטי ומעשי בניתוח ויישום מערכות מידע, ובניהול, אחסון ושימוש בנתונים.
מבנה תכנית הלימודים:
- הלימודים כוללים קורסי חובה וקורסי בחירה. משך הלימודים שלוש שנים.
- הלימודים כוללים הרצאות, מעבדות, תרגילים וסיורים על פי אופיו של הקורס. נוכחות בקורסי חובה בהתאם לדרישות הקורס.
- בשנת הלימודים הראשונה יילמדו מקצועות היסוד במתמטיקה, מדעי הטבע וחלק ממקצועות היסוד בביולוגיה.
- בשנה ב׳ יושלמו הלימודים במקצועות היסוד בביולוגיה לכל התלמידים, ויחלו הלימודים בקורסי חובה ובחירה הייחודיים לשני המסלולים.
- בשנה ג׳ יימשכו לימודי החובה ויחלו הלימודים בקורסי בחירה ייחודיים למסלולים השונים על פי בחירת התלמיד. בשנה זו יוכלו חלק מהתלמידים לבצע פרויקט מחקר בהנחיית אחד מחברי הסגל בפקולטה (פרטים נוספים בהמשך).
- אשכולות העשרה "דרך הרוח" / "חדשנות ויזמות". על כל תלמידי התואר הראשון בחוג לביולוגיה ללמוד 2-1 קורסים, בהיקף כולל של 4 נקודות זכות במסגרת לימודי תכנית ההעשרה האוניברסיטאית ״דרך הרוח״ / "חדשנות ויזמות", שלא בתחום לימודיהם לתואר. הרישום יתבצע תחת תוכניות הלימודים של התלמיד והציון ישוקלל בציון הסופי. ניתן ללמוד בתכנית ההעשרה בכל אחת משנות הלימוד לתואר וסיום הלימודים בתכנית הינו תנאי לקבלת תואר בוגר.
רשימת הקורסים ופרטים נוספים על התוכנית ניתן למצוא באתר התכנית:
/http://who.haifa.ac.il
לפרטים: מרכזת התכנית טלפון: 04-8240124, דואר אלקטרוני: Mindscapes@univ.haifa.ac.il
תנאי מעבר
- ציון עובר בכל הקורסים בביולוגיה הוא 55.
- תלמיד שלא השלים / קיבל ציון נכשל בקורס קדם, לא יוכל לעבור לקורס המתקדם.
- תנאי מעבר משנה א׳ לשנה ב׳ הוא ציון של 55 לפחות בכל אחד מהקורסים של שנה א׳. היה ולתלמיד יש קורס אחד אותו לא עבר, ראש חוג ישקול מעבר לשנה ב׳.
- תנאי מעבר משנה ב׳ לג׳ הוא ציון של 55 לפחות בכל אחד מהקורסים של שנה ב׳. היה ולתלמיד יש קורס אחד אותו לא עבר, ראש החוג ישקול מעבר לשנה ג׳. תנאי נוסף הוא השלמת קורסי האנגלית לרמת ׳פטור׳. תלמיד שלא ישלים את קורסי האנגלית עד סוף סמסטר ב׳ בשנה ב׳, לא יוכל לעבור לשנה ג׳. שימו לב, קורסי האנגלית בסמסטר קיץ הינם בתשלום נפרד ולכן אנו ממליצים לתלמידי החוג ללמוד את קורסי האנגלית בסמסטר א׳ או ב׳.
- תלמיד לא יוכל להתחיל שנה ג׳, גם לא על תנאי, בלי להשלים את כל קורסי החובה של שנה א׳.
תשומת לב הסטודנטים מופנית לתקנון הלימודים הכללי לתואר הראשון, החל על הסטודנטים באוניברסיטה.
הכרה בלימודים אקדמיים קודמים (פטורים)
- תלמיד המבקש לקבל פטור מלימוד קורסים על סמך לימודים קודמים במוסד אקדמי אחר, יגיש לאחר קבלתו ללימודים למזכירות החוג את המסמכים הבאים:
– אישור לימודים רשמי ופירוט כל הציונים מהמוסד בו למד.
– סילבוסים רשמיים של הקורסים עליהם הוא מבקש פטור.
– טופס בקשת פטור, אותו ניתן לקבל ממזכירות החוג.
- בקשת התלמיד לפטור תידון בחוג בתנאי שציונו בקורס הינו 70 לפחות.
- לימודים ממוסדות להשכלה גבוהה שהוכרו על ידי החוג לצורך המשך לימודים ידווחו ללא ציון ולא יכללו בחישוב הציון הסופי המשוקלל.
- ניתן לבקש פטור מקורסים רק בתחילת מסלול הלימודים. לא ניתן לבקש פטור מקורס לאחר שהושלם הקורס במסגרת הלימודים לתואר אצלנו בחוג.
שימו לב, במידת הצורך, ניתן לחזור על עד 4 קורסים במהלך התואר על מנת לשפר ציון. לאחר השלמת הקורס החוזר, יסומן הציון בקורס הראשון בכוכבית בגיליון הציונים. הציון האחרון הוא הקובע. תלמיד הבוחר לחזור על קורס חייב לעמוד בכל הדרישות והמטלות של הקורס כולל תרגילים, עבודות ובחינות. מחיקת הציון הישן מגיליון הציונים תתאפשר רק בעת סגירת התואר.
ציונים
- הציון האחרון בקורס הוא הציון הקובע.
- על אחריות התלמיד לבדוק את ציוניו סמוך למועדי פרסומיהם.
- הגשת ערעור תתבצע בכתב תוך יומיים מפרסום הציון. ערעור על ציון הבחינה מוביל לבדיקה מחודשת של הבחינה, מכאן שהציון החדש עלול להיות נמוך מהציון המקורי. הערעור יופנה בכתב למורה הקורס באמצעות מזכירות החוג. תוצאות הערעור ידווחו לסטודנט באמצעות מזכירות החוג. טופס הערעור על הציון יישמר בתיקו האישי של התלמיד עד לסוף לימודיו.
- תלמיד רשאי לעיין במחברת הבחינה שלו במסגרת מועד פתיחת מחברות בנוכחות חבר סגל בחוג.
- ציון ׳עובר׳ בחוג לביולוגיה הוא 55, אולם לפי תקנות האוניברסיטה דרוש ממוצע של לפחות 60 בחוג כדי לקבל זכאות לתואר (בכל מסלולי הלימוד).
- לא ניתן למסור ציונים בטלפון.
הפסקת לימודים ביוזמת התלמיד
- החליט תלמיד להפסיק את לימודיו, יודיע על כך בכתב לחוגי לימודיו ולאגף מנהל תלמידים.
- תלמיד, המבקש לחזור ללימודים לאחר הפסקה, חייב לעבור הליכי הרשמה רגילים.
- במידה והפסקת הלימודים עולה על שנתיים, רשאי החוג לחייב את התלמיד לחזור על קורסים שכבר שמע ונבחן בהם, וכן לחייבו בהשלמות שונות לקראת קבלת התואר.
פרטים נוספים ניתן למצוא בתקנון לימודי תואר ראשון.
הפסקת לימודים ביוזמת החוג
1.תלמיד, שלא סיים את חובות שנה א׳ במשך ארבעה סמסטרים, יופסקו לימודיו בחוג.
2.תלמיד, שנכשל או לא השלים קורס חובה חייב לחזור עליו בשנה העוקבת, נכשל או לא השלים את הקורס בשנה העוקבת – יופסקו לימודיו בחוג.
3.תלמיד שלא יסיים את לימודיו לאחר שש שנים מתחילת התואר, יופסקו לימודיו.
במקרים הנ"ל יהיה התלמיד רשאי להירשם מחדש לחוג בתום תקופה של שלוש שנים ויהיה עליו לעמוד מחדש בתנאי הקבלה של החוג, כפי שיהיו באותו מועד. מובהר כי בתום תקופה זו, ייחשב התלמיד לתלמיד חדש ולא יהיה זכאי להכרה בקורסים קודמים שלמד.
פרטים נוספים ניתן למצוא בתקנון לימודי תואר ראשון.
פרויקטי מחקר – שימו לב, עקב מגפת הקורונה יחולו שינויים בפרויקטים בתשפ"א – הקורס לא יפתח במתכונותו הרגילה. השנה, הקבלה לתוכנית מותנית בהגשה של תוכנית מחקר מאושרת על ידי המנחה לאחראי על הפרויקטים, דוקטור מיקי קוזלוב. בתוכנית זו יפורט כיצד ניתן לבצע את הפרויקט בתקופת הקורונה.
א. פרויקטים חישוביים שניתן לעשות באופן מקוון יתקיימו בתכונת הרגילה, המפורטת מטה.
ב. פרויקטים נסיוניים (רטובים) לא יאושרו בשלב זה. מקרים חריגים מוזמנים לפנות לאחראי על הפרויקטים, דוקטור מיקי קוזלוב.
פרויקט מחקר שנה ג׳ (קורס שנתי)
- מטרת קורס זה להעניק הזדמנות לתלמידי החוג להתנסות בחוויית המחקר האקדמי ולעבוד בפרויקטים מחקריים הנערכים במעבדות הפקולטה למדעי הטבע. קורס זה חושף את הלומדים בו למחקרים השונים, עבודה ׳רטובה׳ במעבדה, טכנולוגיות עבודה מתקדמות ועוד.
- קורס זה יהיה בערך של 8 נקודות זכות (4 נקודות זכות סמסטר א׳ ו4 נקודות זכות סמסטר ב׳) ויתקיים לאורך כל השנה. בתום שנת הלימודים יוגש פוסטר מדעי המתאר את המחקר ביום שיקבע על ידי החוג.
- ההרשמה לקורס תתבצע על ידי מזכירות החוג לאחר העברת מסמכים רלוונטיים שיפורסמו לתלמידי החוג.
מבוא למחקר מדעי למצטיינים (שנה ב׳ וג׳)
- מטרת קורס זה הינה להעניק לתלמידי החוג המצטיינים (בעלי ממוצע 85 ומעלה בשנה א׳) להתנסות בחוויית המחקר האקדמי ולעבוד בפרויקטים מחקריים הנערכים במעבדות הפקולטה למדעי הטבע. קורס זה מתחיל בשנה ב׳ ונמשך עד סוף שנה ג׳. בקורס זה ניתן להשתלב במחקר פעיל באחת ממעבדות הפקולטה ולהתנסות בעבודה ׳רטובה׳ במעבדה.
- קורס זה יהיה בערך של 14 נקודות זכות (3 נקודות זכות בכל סמסטר של שנה ב׳ ו-4 נקודות זכות בכל סמסטר של שנה ג׳) ויתקיים לאורך שנתיים (שנה ב׳ וג׳). סיכום תוצאות פרויקט המחקר יוגשו בנפרד בתום כל שנה. בשנה ב׳ תוגש מצגת עם תוצאות שהושגו עד לתום שנה זו ובשנה ג׳ יוצג פוסטר מדעי, המתאר את המחקר כולו.
- ההרשמה לקורס זה תתבצע על ידי מזכירות החוג לאחר העברת מסמכים רלוונטיים שיפורסמו לתלמידי החוג. קבלה לקורס זה מותנת בממוצע 85 לפחות בשנה א׳.
מבנה תוכנית הלימודים בכל המסלולים
שנה א׳ – קורסי חובה
שם הקורס – נקודות זכות – שעות שבועיות סמסטריאליות – סוג שיעור – תנאי קדם
מבוא לביולוגיה – 2 נקודות זכות – 2 שעות שבועיות סמטריאליות – שיעור – אין
ביולוגיה של התא – 3 נקודות זכות – 3 שעות שבועיות סמטריאליות – שיעור ותרגול – מבוא לביולוגיה
כימיה אורגנית – 3 נקודות זכות – 5 שעות סמטריאליות -שיעור ותרגול – כימיה כללית
מעבדה בכימיה – 1 נקודת זכות – 1 שעה סמטריאליות –מעבדה – כימיה כללית
מתמטיקה – 4 נקודות זכות – 5 שעות סמטריאליות – שיעור ותרגיל – אין (סטודנטים שהחוג השני שלהם הוא מתמטיקה / מדעי המחשב / מערכות מידע, לא צריכים לקחת קורס זה. חייבים להשלים נקודות זכות בקורסי בחירה בשנה ג').
פיזיקה א׳ – 3 נקודות זכות – 5 שעות סמטריאליות – שיעור -אין
פיזיקה ב׳ – 3 נקודות זכות – 5 שעות סמטריאליות – שיעור – פיזיקה א׳
מבוא לאקולוגיה ואבולוציה – 2 נקודות זכות – 2שעות סמטריאליות – שיעור – אין
כימיה כללית – 4 נקודות זכות – 5 שעות סמטריאליות – שיעור ותרגיל – אין
כימיה פיזיקלית – 2 נקודות זכות – 3 שעות זכות – שיעור ותרגיל – כימיה כללית
סטטיסטיקה – 3 נקודות זכות – 4 שעות סמטריאליות – שיעור ותרגיל – אין (סטודנטים שהחוג השני שלהם הוא פסיכולוגיה לא צריכים לקחת קורס זה. חייבים להשלים נקודות בקורסי בחירה בשנה ג').
מבוא לפיזיולוגיה ומבנה גוף האדם – 2 נקודות זכות – 2 -שעות סמטריאליות- שיעור – אין
שנה ב׳ – קורסי חובה
שם הקורס – נקודות זכות – שעות שבועיות סמסטריאליות – סוג – שיעור – תנאי קדם
ביוכימיה א׳ – 4 נקודות זכות – 5 שעות סמטריאליות – שיעור ומעבדה – כימיות ופיזיקות שנה א׳
ביוכימיה ב׳ – 4 נקודות זכות – 5 -שעות סמטריאליות – שיעור – כימיות ופיזיקות שנה א׳ וביוכימיה א׳
ביולוגיה מולקולארית – 3נקודות זכות – 3 שעות סמטריאליות – שיעור – כימיות ופיזיקות שנה א׳
גנטיקה כללית – 3 נקודות זכות – 4 שעות סמטריאליות – שיעור תרגיל ומעבדה – ביוכימיה א׳, ביולוגיה מולקולרית
מיקרוביולוגיה כללית – 3 נקודות זכות – 4 שעות סמטריאליות – שיעור ומעבדה – ביוכימיה א׳
שנה ג׳ – קורסי חובה
שם הקורס – נקודות זכות – שעות שבועיות סמסטריאליות – סוג שיעור – תנאי קדם
בקרה גנטית באוקריוטים – 3 נקודות זכות – 3 שעות שבועיות סמסטריאליות – שיעור ותרגיל – קורסי חובה שנה ב׳
קורסי בחירה לשנה ב׳
שם הקורס – נקודות זכות – שעות שבועיות סמסטריאליות – סוג שיעור – תנאי קדם
מבוא למחקר מדעי למצטיינים א׳+ב׳ (שנתי) – 6 נקודות זכות – 6 שעות סמטריאליות – שיעור – קורסי חובה שנה א׳
מנגנונים מולקולריים של מוות תאי וסרטן – 2 נקודות זכות – 2 שעות סמטריאליות – שיעור – קורסי חובה שנה א׳
קורסי בחירה לשנה ג׳ בלבד
שם הקורס – נקודות זכות – שעות שבועיות סמסטריאליות – סוג שיעור – תנאי קדם
מבוא לנוירוביולוגיה קורסי חובה שנה ב׳, מבוא תאית ומולקולארית – 4 שעות סמטריאליות – 4 – שעות סמטריאליות – שיעור – לנוירו מערכתית
מדוע סקס: המסתורין של רקומבינציה – 2 נקודות זכות – 2 שעות סמטריאליות – שיעור – קורסי חובה שנה ב׳, גנטיקה
מבוא לנוירוביולוגיה מערכתית – 4נקודות זכות – 4 שעות סמטריאליות – שיעור – קורסי חובה שנה ב׳
מיקרוביולוגיה סביבתית – 2 נקודות זכות – 2 שעות סמטריאליות – שיעור – קורסי חובה שנה ב׳
נוירוביולוגיה של הפרעות במוח – 4 נקודות זכות – 4 שעות סמטריאליות – שיעור – קורסי חובה שנה ב׳
נוירוביולוגיה התפתחותית – 2 נקודות זכות – 2 שעות סמטריאליות – שיעור – קורסי חובה שנה ב׳, ביולוגיה מולקולארית,ביוכימיה א׳ + ב׳
פרקים נבחרים באבולוציה אורגיזמית – 2 נקודות זכות – 2 שעות סמטריאליות – שיעור – קורסי חובה שנה ב׳
תכנות בפרל – 2 נקודות זכות – 2 שעות סמטריאליות – שיעור ותרגיל – קורסי חובה שנה ב׳
שיטות מחקר בביואינפורמטיקה – 4 נקודות זכות – 4 שעות סמטריאליות – שיעור – קורסי חובה שנה ב׳
קואבולוציה יחסי טפיל פונדקאי במחלות צמחים – 2 שעות סמטריאליות- 2 שעות סמטריאליות – שיעור – קורסי חובה שנה ב׳
זכרון ורגש – 2 נקודות זכות – 2 שעות סמטריאליות – שיעור – קורסי חובה שנה ב׳
הבסיס העצבי של קוגניציה בבני האדם – 2 נקודות זכות – 2 שעות סמטריאליות – שיעור – קורסי חובה שנה ב׳
פזיולוגיה השואתית של בעלי חוליות – 3 נקודות זכות – 3 שעות סמטריאליות – שיעור – קורסי חובה שנה ב׳
ביולוגיה מולקולארית ותאית בתנאי עקה – 3 נקודות זכות – 3 שעות סמטריאליות – שיעור – קורסי חובה שנה ב׳
מנגנוני בקרה וסיגנלים של רצפטורים (אחת לשנתיים) – 2 נקודות זכות – 2 שעות סמטריאליות – שיעור – קורסי חובה שנה ב׳
יסודות האבולוציה המולקולארית – 2 נקודות זכות- 2 שעות סמטריאליות – שיעור – קורסי חובה שנה ב׳
גנומיקה השוואתית של חיידקים – 2 נקודות זכות – 2 שעות סמטריאליות – שיעור – קורסי חובה שנה ב׳
יחסי גומלין צמחים ובעלי חיים – 2 נקודות זכות – 2 שעות סמטריאליות – שיעור – קורסי חובה שנה ב׳
שיטות ומודלים במחקר של פיזיולוגיות נבחרות באדם – 3 נקודות זכות – 3 שעות סמטריאליות – שיעור – קורסי חובה שנה ב׳
אקולוגיה ימית – 2 נקודות זכות – 2 שעות סמטריאליות – שיעור – קורסי חובה שנה ב׳
פרוייקט מחקר שנה ג׳ (קורס שנתי) – 8 נקודות זכות – 8 שעות סמטריאליות – שיעור – קורסי חובה שנה ב׳
מנגנונים מולקולריים של מוות תאי וסרטן – 2 נקודות זכות – 2 שעות סמטריאליות – שיעור – קורסי חובה שנה א׳
סך הכל קורסי חובה -54 נקודות זכות.
סך הכל קורסי אשכולות דרך הרוח / חדשנות ויזמות – 4 נקודות זכות.
סך הכל קורסי בחירה – 8 נקודות זכות.
סך הכל נקודות לתואר -66.