הלימודים לתואר ראשון בוגר האוניברסיטה (B.A)
מטרת הלימודים בחוג
מטרת התואר הראשון בחוג לייעוץ והתפתחות האדם להעניק בסיס תיאורטי ומחקרי רחב בתחום התפתחות האדם. תכנית הלימודים מושתתת על לימודי יסוד במדעי ההתנהגות עם דגש על התהליכים ההתפתחותיים בטווח החיים: בגיל הרך, הילדות, ההתבגרות והבגרות. הסטודנטים ילמדו על התנהגות אנושית, על התפתחות נורמטיבית של ילדים, נוער ומבוגרים, על קשיי הסתגלות ועל אוכלוסיות בסיכון. כל זאת תוך הבנת תרומת המשפחה, היחסים עם קבוצת בני הגיל, המערכת הבית-ספרית, וההקשר התרבותי לתפקוד נורמטיבי או בעייתי. הסטודנטים ילמדו גם על התערבויות פסיכו-חינוכיות שמטרתן לסייע לרווחתם הנפשית ולמימוש הפוטנציאל האינטלקטואלי והרגשי של ילדים, מתבגרים ומבוגרים. הלימודים משלבים התנסות במסגרות חינוכיות-קהילתיות.
הסטודנטים יפתחו תובנות שיאפשרו להם להבין ולזהות כוחות וקשיים של ילדים, מתבגרים ומבוגרים, וירכשו ידע על התערבויות מתאימות שמטרתן לסייע לרווחתם הנפשית ולמימוש הפוטנציאל האינטלקטואלי והרגשי של בני אנוש. הלימודים כוללים את הבסיס הנדרש ללימודי תואר שני בתחום הייעוץ החינוכי, הגיל הרך, ייעוץ והדרכת הורים, הנחיית קבוצות וטיפול באומנויות ביבליותרפיה.
החל משנת הלימודים תשע״ח ניתן להשלים תואר ראשון בחוג לייעוץ והתפתחות האדם בשנתיים כולל סמסטר קיץ. סטודנטים מצטיינים זכאים למלגות.
הוראות כלליות
לימודי החוג מתנהלים במסלול דו חוגי בלבד. ניתן ללמוד גם בחוג לחינוך מיוחד מהפקולטה לחינוך. לא ניתן לשלב עם החוג ללמידה, הוראה והדרכה.
דרישות ותנאי קבלה
- על-פי תנאי הקבלה הכלל-אוניברסיטאיים ברמה הנדרשת על-ידי החוג.
- כתיבת קורות חיים על פי טופס הנחיות המופיע בנספח מספר 6 בסוף המדריך לנרשם ובאתר החוג.
- ראיונות קבלה או בקשה לנתונים נוספים לפי הצורך על פי החלטת החוג.
חובות
- כל תלמיד תואר ראשון בחוג יחוייב ללמוד קורס אחד לפחות בהיקף של 6 נקודות במסגרת לימודי "דרך הרוח" בפקולטה למדעי הרוח, באשכול מדעי הנתונים או באשכול "חדשנות ויזמות" שייכלל בסך הנקודות הנצבר לתואר. ניתן לכלול 4-2 נקודות במסגרת החוג שלנו. ראה סעיף אשכולות לימוד לתואר ראשון – דרך הרוח, אשכול מדעי הנתונים ואשכול חדשנות ויזמות.
- על מנת ללמוד קורסים בדרג 3, חובה לסיים את חובות האנגלית כשפה זרה. לכן מומלץ להקדים ולסיים את לימודי האנגלית.
- תכנית הלימודים המחייבת את התלמיד היא התכנית המתפרסמת בשנה בה החל התלמיד את לימודיו בחוג.
- כל שינוי או חריגה מתכנית הלימודים יעשה אך ורק על ידי פניה בכתב לראש החוג ובאישורה.
- סדר לימוד הקורסים כפי שהוא מופיע בשנתון מחייב את התלמיד. אין להקדים וללמוד קורסים שלא לפי הסדר הקבוע בתכנית הלימודים אלא באישור ראש החוג. גם במקרה זה לימוד השיעורים הוא על אחריות התלמיד בלבד. כל שינוי שיחול בתכנית הלימודים יחול גם עליו.
- תלמיד המעוניין לחזור על קורס מבוא או קורס חובה אחר על מנת לשפר ציון מתבקש לפנות למזכירות החוג בכתב על מנת לקבל אישור אקדמי של ראש החוג. ללא אישור אקדמי קורס זה לא יחשב בעת סגירת התואר.
- נוכחות – ככלל, הנוכחות בקורסים הנלמדים במסגרת החוג הינה חובה, אלא אם כן, נמסר אחרת על ידי המרצה.
בחינות
- עיון בבחינה – תלמיד רשאי לעיין במחברת הבחינה (שלא נסרקה) בשעת קבלה של המרצה ובנוכחותו. עיון בבחינה אינו מחייב הגשת ערעור.
- ערעור על ציון בחינה – תלמיד רשאי לערער על ציונו תוך יומיים מיום פרסומו. לא פורסמה ההחלטה בערעור עד שלושה ימים לפני המועד הבא של הבחינה והתלמיד ניגש לבחינה במועד הבא, ייזקף לזכותו הציון הגבוה מבין שני המועדים.
תנאי מעבר משנה א׳ לשנה ב׳
- ציון עובר (60) לפחות בכל הקורסים.
- ציון 75 לפחות בממוצע של כל הקורסים.
- תלמיד לא ילמד בקורסים בדרג 2 ודרג 3 אם לא עבר את כל הקורסים של שנה א׳ (דרג 1).
- תלמיד שנכשל בקורס חובה יוכל לחזור עליו פעם נוספת אחת בלבד.
- על תלמיד שנה א׳ שלומד קורסים בדרג 2 (שחוגו השני פסיכולוגיה או סוציולוגיה), חלים כל תנאי המעבר לשנה ב׳.
- עמידה בהצלחה במבחן מעשי במיומנויות מחשב (ראה להלן).
תנאי מעבר משנה ב׳ לשנה ג׳
- ציון עובר (60) לפחות בכל הקורסים.
- ציון 75 לפחות בממוצע של כל הקורסים.
- חובה לסיים חובות אנגלית כשפה זרה כתנאי כניסה לקורסים בדרג 3. כלומר, תלמיד לא יוכל לעבור לשנה שלישית בטרם השלים תנאי אנגלית.
- תלמיד שנכשל בקורס חובה מדרג 2 או דרג 3 יוכל לחזור עליו פעם אחת נוספת בלבד.
- חוות דעת מורי החוג.
תנאי סיום הלימודים בחוג
- כל תלמיד לתואר ראשון ילמד בין 4-2 נקודות זכות מקורסים של "דרך הרוח", אשכול מדעי הנתונים או אשכול "חדשנות ויזמות", במסגרת החוג לייעוץ והתפתחות האדם (ראה סעיף לימודי "דרך הרוח").
- כל תלמיד יצבור 60 נקודות במשך שנות לימודיו בכל חוג.
- ציון עובר של 60 לפחות בכל הקורסים של לימודי התואר הראשון.
- ציון 75 לפחות בממוצע של כל הקורסים.
מיומנויות מחשב
סטודנטים יידרשו להוכיח קיומן של מיומנויות שימוש בסיסיות במחשב ובאינטרנט (הכרת המחשב, תוכנות האופיס, שימוש באינטרנט). לשם כך הוקם מערך של מיון והדרכה באמצעות קורס מתוקשב, הנתמך על-ידי מחלקת המיחשוב של הפקולטה לחינוך.
הסטודנטים מתבקשים להירשם לקורס המתוקשב של סמסטר א׳ – קורס ״מיומנויות מחשב״ שמספרו 318.1661. ההרשמה תתבצע באופן עצמאי על-ידי הסטודנטים. הקורס הוא חובה וייפתח במערכת המודל (http://online.haifa.ac.il) סמוך לתחילת שנת הלימודים.
הסטודנטים יידרשו ללמוד באופן עצמאי חמש יחידות לימוד ולבצע חמש מטלות חובה (קורס וירטואלי ללא נוכחות בכיתה). בסיומו של הקורס, בסוף סמסטר א׳ יתקיים מבחן בכיתות המחשבים בבניין חינוך. עמידה בציון סופי משוקלל 70 ומעלה בקורס (מטלות ומבחן) הינה תנאי מעבר לשנה ב׳.
מידע על הקורס ועל המבחן יפורסם באתר הפקולטה (http://www.edu.haifa.ac.il) או במערכת המודל (http://online.haifa.ac.il). יש לעקוב אחר ההודעות השוטפות המתפרסמות בלוח המודעות באתר.
למעוניינים בתוכנית הדרכה וסיוע מטעם דיקנאט הסטודנטים, שנערכת לפני תחילת הלימודים, ניתן לפנות בטלפון: 04-8249964.
מצוינות ואוריינות באקדמיה – "אמתיאז"
קורס רשות לשנה א' (313.1670, 313.1671)
מצוינות באקדמיה זו עניין של החלטה ושימוש בכלים נכונים. מטרת הקורס היא לזרז את תהליך ההסתגלות האקדמית בקרב סטודנטים חדשים ששפת אמם אינה עברית וזאת תוך התמקדות בשני מרכיבים משלימים לפיתוח המצוינות:
- עבודה על פיתוח פן המסוגלות הפסיכולוגית בקרב הסטודנטים החדשים בשנתם הראשונה, בדומה לפיתוח הון פסיכולוגי חיובי להתמודדות עם המעבר לאוניברסיטה תוך כדי התמודדות עם חסמים בדרך להצלחה, מיפוי חוזקות ייחודיות וניהול זמן במסגרת אקדמית, פיתוח מוטיבציה להישגיות ופרואקטיביות כדרך לשליטה בתוצאות.
- פיתוח אוריינות אקדמית כתרבות החשיבה, הכתיבה והקריאה. מיומנויות בכתיבה אקדמית כרוכות ביכולת של הלומדים לטפל בידע באופן מושכל, ביקורתי ויצירתי בכפוף למטרות ונורמות אקדמיות הנהוגות במוסדות להשכלה גבוהה.
בקורס ייקחו חלק סטודנטים, הלומדים בפקולטה לחינוך אשר טרם קבלו פטור יע"ל, וכן סטודנטים המתקשים בכתיבה בכפוף לאישור המרצה.
עבודה סמינריונית
על התלמידים לכתוב עבודה סמינריונית בשנה ג׳. העבודה הסמינריונית תוגש עד לסוף סמסטר ב׳ במידה והקורס התקיים בסמסטר א׳, ועד לתחילת שנת הלימודים הבאה במידה והקורס התקיים בסמסטר ב׳, או עד לתחילת סמסטר ב׳ בשנה העוקבת במידה והקורס התקיים בסמסטר קיץ.
יש להדפיס את העבודה בשני עותקים, אחד יימסר למרצה והאחר יישאר בידי התלמיד.
נא לשים לב לנוהל הגשת עבודות בתקנון הלימודים לתואר ראשון המופיע בשנתון.
תכנית לימודים מחייבת
תכנית הלימודים המחייבת היא התכנית המתפרסמת בשנתון הלימודים בשנה בה התחיל הסטודנט את לימודיו.
שיפור ציונים
- בקורסי חובה – יש לחזור על הקורס כולל כל המטלות (מותנה במספר המקומות הפנויים באותו קורס)
- בקורסי בחירה – יש לבחור קורס אחר ברמה מקבילה, לא ניתן לחזור על אותו נושא או אצל אותו מורה שנית.
שקלול ציונים
הציון הסופי המשוקלל ייקבע לפי משקל כל קורס בנקודות זכות, בסך כל הלימודים של התלמיד. ערכה של כל נקודת זכות הוא 1/60 מן הציון הסופי.
פרסום ציונים
ציונים מתפרסמים במידע ושירותים לסטודנט באתר האינטרנט של אוניברסיטת חיפה.
הפסקת לימודים
החוג לייעוץ והתפתחות האדם יוזם הפסקת לימודים במקרים הבאים:
- תלמיד שנכשל פעמיים בקורס חובה.
- תלמיד שנכשל פעמיים בניסיון לעבור משנה א׳ לשנה ב׳.
- תלמיד שנכשל בשלושה קורסים או יותר הכלולים בתוכנית הלימודים של שנה א׳. במקרה זה ועדת התואר ראשון של החוג רשאית להפסיק את לימודיו בחוג לצמיתות.
- סטודנט שנכשל או לא השלים קורס חובה חייב לחזור עליו במועד הבא בו מתקיים הקורס. נכשל או לא השלים את הקורס במועד הבא – יופסקו לימודיו. במקרה זה כאמור יהיה הסטודנט רשאי להירשם מחדש לחוג בתום תקופה של שלוש שנים, ויהיה עליו לעמוד מחדש בתנאי הקבלה של החוג, כפי שיהיו באותו מועד. מובהר כי בתום תקופה זו, ייחשב הסטודנט לסטודנט חדש ולא יהיה זכאי להכרה בקורסים קודמים שלמד.
הפסקת לימודים ביוזמת התלמיד
- החליט תלמיד להפסיק את לימודיו, יודיע על כך בכתב לחוגי לימודיו ולאגף מינהל התלמידים.
- תלמיד המבקש לחזור ללימודים לאחר הפסקה, חייב לעבור הליכי הרשמה רגילים.
- תלמיד המבקש לחזור ללימודים לאחר הפסקה באחד מחוגי לימודיו, חייב לעבור הליכי הרשמה רגילים, למרות שהמשיך בלימודים סדירים בחוגו השני.
- אם התקופה שבין הפסקת לימודי התלמיד לבין חידושם אינה עולה על שתי שנות לימוד, הקורסים שאותם למד לפני ההפסקה יוכרו לצורך המשך לימודיו.
- עולה תקופת ההפסקה על שנתיים, רשאי החוג לחייב את התלמיד לחזור על קורסים שכבר שמע ונבחן בהם, וכן לחייבו בהשלמות שונות (לימודי רענון) לקראת קבלת התואר.
חופשת לידה (מתוך נוהל התאמות לימודיות עקב טיפול פוריות, הריון, לידה, אימוץ או קבלת ילד למשמורת או אומנה)
היעדרות משיעורים לסטודנט/ית זכאיים:
סטודנטית זכאית להיעדר בשל אירוע מזכה עד 30% מהשיעורים במקצוע שחלה בו חובת נוכחות; פרט לסטודנטית לאחר לידה הזכאית להיעדר שישה שבועות מיום הלידה או 30% מכלל השיעורים, לפי הגבוה יותר. שיעור היעדרות מאושר זה יהיה חופף לשיעור היעדרות מאושר מטעמים אחרים, היינו סך כל ההיעדרויות המזכות, מכל סיבה, לא יעלה על 30%; פרט לסטודנטית לאחר לידה, סך ההיעדרויות המזכות יעמדו על שישה שבועות או 30% מכלל השיעורים, לפי הגבוה. יש חשיבות לתיאום מול מרצה הקורס, שכן לא בכל המקרים הדבר אפשרי.
הכשרה מעשית לסטודנט/ית זכאיים:
סטודנטית שנעדרה בשל אירוע מזכה מהכשרה מעשית, כהגדרתה בסעיף 3.4 לעיל, תוכל להשלים את המפגשים במועד מאוחר יותר, בתיאום עם החוג בכפוף לאמור להלן.
ככל שניתן, תשלים הסטודנטית את שהחסירה כבר באותו סמסטר, בהכשרה מעשית מקבילה (קרי, תוכן לימודי זהה, הנערך לקבוצה אחרת של סטודנטים, או במועדים אחרים).
ככל שלא קיימת הכשרה מעשית מקבילה זמינה או לא קיימת בכלל, יבחן החוג, האם קיימת הכשרה מעשית דומה (קרי, הכשרה מעשית בעלת תוכן לימודי שאינו זהה, אך קרוב דיו בכדי לענות, לדעת המרצה האחראי, למטרות האקדמיות של ההכשרה) והסטודנטית תשלים את ההכשרה המעשית כבר באותו סמסטר או במועד אחר שייקבע על ידי החוג.
תנאי קדם
לחלק מהקורסים תנאי קדם, מילוי דרישות הקדם הוא באחריות התלמיד. דרישות מפורטות בנושא זה מופיעות בתוכנית הלימודים.
מסלול מואץ לתואר שני
מסלול זה מיועד למספר מצומצם מתוך רשימת התלמידים המצטיינים בשנה ב׳, שממוצע הישגיהם 90 ומעלה ומתעניינים במסלול זה. תלמיד שיתקבל למסלול זה יוכל בשנה השלישית ללימודי התואר הראשון ללמוד שלושה קורסים מלימודי התואר השני במגמה לחינוך והתפתחות האדם (ולא יותר מ-12 שעות שבועיות סמסטריאליות). במידה ויתקבל התלמיד ללימודי התואר השני בשנה העוקבת, יוכרו קורסים אלה כחלק מתכנית הלימודים לתואר שני.
המעוניינים ללמוד במסלול זה יפנו למזכירות החוג עד 1.4.2021 ויוזמנו לראיון אישי. משך הלימודים במסלול זה לתואר ראשון ושני יחד הוא חמש שנים במסלול א׳ (עם עבודת גמר מחקרית) וארבע שנים לתלמידים במסלול ב' (ללא עבודת גמר מחקרית).
סטודנטים שישלימו את התואר הראשון בשני החוגים בשנתיים, יוכלו להתחיל לימודיהם לתואר השני בשנה השלישית ללימודיהם (תכנית מלאה).
תכנית מצטיינים
מטרת התכנית היא לקדם סטודנטים מצטיינים בשנה שניה ללימודיהם המעוניינים לתרום לקהילה באופן אקטיבי. הסטודנטים שיתקבלו לתכנית יהוו חלק ממסגרת מצומצמת אשר תפעל במשותף ותיחשף לתכנים אקדמיים ומחקריים מתקדמים, ותיזום ותשתלב במעורבות חברתית פעילה. סטודנטים שייקחו חלק בתכנית יוכלו גם להשתלב בתכנית המואצת ללימודי התואר השני בחוג.
החוג יפרסם מידע על כך ויפנה גם ישירות למועמדים מתאימים.
תוכנית אפיק מעבר בין האוניברסיטה הפתוחה לאוניברסיטת חיפה
בעידודה של המועצה להשכלה גבוהה, כוננו האוניברסיטה הפתוחה ואוניברסיטת חיפה אפיק מעבר מן האוניברסיטה הפתוחה לחוג לייעוץ והתפתחות האדם של אוניברסיטת חיפה. המעבר יאפשר לסטודנטים להתחיל את לימודיהם לתואר ראשון באוניברסיטה הפתוחה ולעבור לחוג לייעוץ והתפתחות האדם באוניברסיטת חיפה לאחר לימוד מקבץ קורסים.
לקבלת עלון מודפס ניתן לפנות אל מוקד הפניות בטלפון: 09-7782222 או בדואר אלקטרוני
infodesk@openu.ac.il או בתיבה קולית: 09-7780881
כמו כן, ניתן לקבל מידע במזכירות החוג בטלפון: 04-8288320
מידע על אפיק מעבר ניתן למצוא בקישור: http://www.openu.ac.il/afik
מעבר מאוניברסיטאות אחרות:
תלמידים מאוניברסיטאות אחרות המבקשים להשלים לימודיהם בחוג לייעוץ והתפתחות האדם יתקבלו כתלמידים מן המניין ויוכלו לקבל תואר תואר ראשון בתנאים הבאים:
יעמדו בתנאי הקבלה הרגילים לחוג ו/או בתנאי קבלה אחרים אשר יקבעו על ידי ועדת תואר ראשון.
ילמדו מכסה של 40 נקודות לפחות בחוג.
יתקבלו לשנה ב׳ אך ורק כאשר רמתם באנגלית היא מתקדמים 1 ומעלה. לא ניתן ללמוד קורסים בדרג 3 לפני סיום בהצלחה של חובות אנגלית כשפה זרה.
קורסים חופפים
סטודנטים שלומדים את קורסי החובה הנלמדים בחוג, במסגרת חוג הלימודים השני שלהם, ילמדו קורסים אילו רק באחד מן החוגים.
להלן רשימת קורסים חופפים שנלמדים בחוגים השונים. תלמידים שהחוג השני שלהם הינו אחד מהחוגים המצוינים ברשימה, ויהיו מעוניינים ללמוד את קורסי החובה בחוג השני, יבחרו במקומם שיעורי בחירה בחוג בהיקף הנקודות של הקורס/ים שמהם יהיו פטורים.
את קורסי הבחירה ניתן לבחור מתוך רשימת קורסי הבחירה שמפורטים בהמשך, ניתן להגיש בקשה בכתב למזכירות החוג ללמוד קורס נוסף אחד מחוג אחר בפקולטה לחינוך.
מבוא לפסיכולוגיה בחוגים שירותי אנוש ופסיכולוגיה 3 נקודות
סטטיסטיקה ושיטות מחקר בחינוך א׳ בחוגים פסיכולוגיה, סוציולוגיה ואנתרופולוגיה,
מדע המדינה, שירותי אנוש, תקשורת 3 נקודות
סטטיסטיקה ושיטות מחקר בחינוך ב׳ בחוגים פסיכולוגיה, סוציולוגיה ואנתרופולוגיה, מדע המדינה, שירותי אנוש, תקשורת 3 נקודות
שיטות מחקר איכותניות + תרגיל בחוגים *סוציולוגיה ואנתרופולוגיה, תקשורת 3 נקודות *הקורס שיטות מחקר איכותניות יוכר רק לתלמידים שילמדו במסגרת החוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה את הקורסים: ״יסודות מחקר חברתי״ ו״שיטות מחקר איכותניות״.
תלמידים שהחוג השני שלהם הוא פסיכולוגיה, הלומדים במסגרת החוג לפסיכולוגיה את הקורסים פסיכולוגיה קוגניטיבית, פסיכולוגיה חברתית ותיאוריות אישיות, מתבקשים לא להירשם לקורסים אלו כשיעורי בחירה בחוג לייעוץ והתפתחות האדם.
אשכולות לימוד לתואר ראשון
החל משנת הלימודים תש"ף, כל סטודנט המתחיל לימודיו לתואר ראשון יבחר באחד מאשכולות הלימוד (מדעי הרוח, מדעי הנתונים וחדשנות ויזמות) וילמד קורסים בהיקף של 6 נקודות זכות (בשני החוגים) שלא מתחום לימודיו (2-4 במסגרת החוג שלנו). השלמת לימודים אלו מהווה תנאי לקבלת התואר.
אשכול "דרך הרוח"
תוכנית דרך הרוח מיועדת להפגיש אותנו עם המורשת התרבותית של האנושות, עם שאלות מרתקות שנוגעות לחיים של כל אחד מאיתנו, ועם דרכים עמוקות לחשוב על המדע, התרבות וההשכלה ולחוות אותם. תחומים אלו מפתחים השקפה רחבה, הבנה עמוקה, חשיבה ביקורתית, ומיומנות מחשבתית ולשונית שיתרמו באופן מכריע להצלחה, להתקדמות, ולסיפוק בכל מקצוע שאדם יבחר. התוכנית מציעה לימודי העשרה בכל המדעים והתחומים הנלמדים באוניברסיטת חיפה למען כלל ציבור הסטודנטים.
ניתן ללמוד את קורסי "דרך הרוח" בכל אחת משנות הלימוד לתואר. ״דרך הרוח״ מציעה מגוון רחב של קורסים מתחומים מגוונים ובאופני הוראה שונים כגון קורסי כיתה, קורסים מתוקשבים וכן מספר קורסים רבי-מרצים במסגרת תוכנית נופי ידע.
את פירוט הקורסים ניתן למצוא באתר האוניברסיטה
/http://who.haifa.ac.il
אשכול "מדעי הנתונים"
- יסודות המיחשוב (3 נקודות זכות, 5 שעות שבועיות סמסטריאליות; 3 שעות שבועיות סמסטריאליות ו-2 שעות שבועיות סמסטריאליות תרגול). מטרות הקורס: "הצצה" אל מאחורי הקלעים של מבנה המחשב; הכרת מגוון הכלים הממוחשבים הנמצאים כיום בשימוש יומיומי; אפשרויות השימוש השונות בכלים הממוחשבים לצרכים שונים; והכרות בסיסית עם תכנות ויזואלי ומונחה עצמים. הקורס יורכב משלוש שעות הרצאה ושעתיים תרגול.
- יסודות התכנות: (3 נקודות זכות, 5 שעות שבועיות סמסטריאליות; 3 שעות שבועיות סמסטריאליות ו-2 שעות שבועיות סמסטריאליות תרגול). מטרות הקורס: כיצד יש לפרק בעיה למרכיביה השונים; כיצד להשתמש בתרשימי זרימה, לימוד תכנות בפייתון ויישומי עיבוד נתונים (בין היתר עיבוד טקסט) המאפשרים יצירת Pipeline המייצג תהליך חישובי. הקורס יורכב משלוש שעות הרצאה ושעתיים תרגול.
את פירוט הקורסים ושעות הלימוד ניתן למצוא באתר האוניברסיטה http://woh.haifa.ac.il
אשכול "חדשנות ויזמות"
התכנית מיועדת לחשוף את הסטודנט לנושאי חדשנות ויזמות: התכנית כוללת קורס חובה אחד (2 נקודות זכות) ושני קורסי בחירה (2 נקודות זכות כל אחד) ובסך הכל 6 נקודות זכות:
קורס חובה (2 נקודות זכות):
- מבוא ליזמות וחדשנות (2 נקודות זכות, 2 שעות שבועיות סמסטריאליות). מטרת הקורס לקרב את הסטודנטים לעולם החדשנות והיזמות ולחשוף בפניהם את הכלים הבסיסיים ומושגי היסוד הנדרשים בתחום. הסטודנטים ילמדו על תהליכי חדשנות ויזמות, החל משלב הפיתוח הראשוני, הוכחת התכנות, דרישות כוח אדם, תקציב ולוחות הזמנים הנדרשים לפרויקט מסחרי, הקמת חברה, רישום פטנט, בניית אב טיפוס, גיוס כסף, ייצור ובקרת איכות, רגולציה, תמחור ושיווק ראשוני.
קורסי בחירה (כל קורס 2 נקודות זכות, 2 שעות שבועיות סמסטריאליות):
- חשיבה יצירתית ופיתוח חדשנות (2 נקודות זכות, 2 שעות שבועיות סמסטריאליות). מטרות הקורס להכיר לסטודנטים מגוון טכניקות של חשיבה יצירתית ולפתח מיומנויות חשיבה יצירתית לפתרון בעיות מסוגים שונים.
- יזמות הלכה למעשה (2 נקודות זכות, 2 שעות שבועיות סמסטריאליות). מטרות הקורס להקנות לסטודנטים הבנה של תהליך היזמות, האתגרים העומדים בפני היזם והגורמים הקריטיים להצלחת יוזמות דרך סיפורי הצלחה וכישלון של יזמים.
- סדנא בעיצוב ופיתוח מוצר (2 נקודות זכות, 3 שעות שבועיות סמסטריאליות). מטרות הקורס: א. לימוד והבנה על תהליך התכן ההנדסי, ובפרט על תפקידו של אב טיפוס. ב. הקניית כלים מעשיים לתכנון ובנייה של אב-טיפוס בדרך התנסותית (לדוגמא, שימוש בחומרה קוד-פתוח ובמדפסות תלת ממד).
- ניהול קריירה בעולם עבודה משתנה ( 2 נקודות זכות, 2 שעות שבועיות סמסטריאליות). מטרת הקורס להקנות לסטודנטים סט של מיומנויות "רכות" (כגון: ניהול עצמי, קבלת החלטות, תקשורת בינאישית, עבודת צוות ופתרון בעיות) שיסייע לסטודנטים להיקלט בעולם המודרני, ובפרט להשתלב בסביבה של פיתוח מוצרים ושירותים חדשניים.
את פירוט הקורסים ניתן למצוא באתר האוניברסיטה http://woh.haifa.ac.il
הרישום לאשכולות הלימוד יתבצע תחת תכניות הלימודים של התלמיד והציון ישוקלל בציון הסופי.
על מנת לקבל תואר בוגר, על כל סטודנט להשלים את אחד משלושת האשכולות דלעיל.
כל סטודנט מחויב ללמוד בין 58-62 נקודות זכות במשך שלוש שנות הלימוד לתואר ראשון בחוג לייעוץ והתפתחות האדם.
במסגרת החוג על התלמיד ללמוד 2-4 נקודות זכות מאשכולות הבחירה ואת יתרת הנקודות בחוג השני.
לפרטים: גברת יפעת כהן מזרחי: 8240124 דואר אלקטרוני: a.ac.ilymizrahi@univ.haif
תכנית הלימודים (פירוט לפי שנים מופיע בהמשך)
מבואות דיסציפלינאריים – חובה (12 נקודות)
מבוא לפסיכולוגיה של החינוך+תרגיל 3 נקודות (תרגול אחת לשבועיים)
מבוא לסוציולוגיה של החינוך+תרגיל 3 נקודות (תרגול אחת לשבועיים)
מבוא לפילוסופיה של החינוך+תרגיל 3 נקודות (תרגול אחת לשבועיים)
סוגיות ומחלוקות במערכת החינוך בישראל+תרגיל 3 נקודות (תרגול אחת לשבועיים)
התפתחות האדם – חובה (14 נקודות)
התפתחות הילד – גורמים, תהליכים, ותוצרים 4 נקודות
אני ואתם, אתם ואני – תקשורת בינאישית 2 נקודות
התפתחות בהתבגרות 2 נקודות
התפתחות בבגרות 2 נקודות
פסיכופתולוגיה התפתחותית 2 נקודות
דברים שרואים משם לא רואים מכאן:
תצפיות בהקשרים התפתחותיים וחינוכיים 2 נקודות
מתודולוגיה במחקר – חובה (13 נקודות)
סטטיסטיקה ושיטות מחקר בחינוך א׳+תרגיל 3 נקודות (תרגול אחת לשבועיים)
סטטיסטיקה ושיטות מחקר בחינוך ב׳+תרגיל 3 נקודות (תרגול אחת לשבועיים)
שיטות מחקר איכותניות+תרגיל 3 נקודות (תרגול אחת לשבועיים)
התנסות מחקרית בהקשרים חינוכיים וקהילתיים 4 נקודות
מקבץ חינוכי-פסיכולוגי – חובת בחירה (10 נקודות לפחות
במהלך התואר)
תיאוריות אישיות 2 נקודות
פסיכולוגיה חברתית 2 נקודות
פסיכולוגיה קוגניטיבית 2 נקודות
פסיכולוגיה חינוכית 2 נקודות
רגשות במערכת החינוכית ובחיי היום יום 2 נקודות
סמינריון – 4 נקודות
סמינריון לבחירה מתוך הרשימה המוצעת 4 נקודות
שיעורי בחירה
בהיקף משתנה בהתאם לחוג הלימודים השני -18 6 נקודות
חובה שנה א׳
318.1000 מבוא לפסיכולוגיה של החינוך+תרגיל 3 נקודות (תרגול אחת לשבועיים)
316.1002 מבוא לסוציולוגיה של החינוך+תרגיל 3 נקודות (תרגול אחת לשבועיים)
313.1004 מבוא לפילוסופיה של החינוך+תרגיל 3 נקודות (תרגול אחת לשבועיים)
313.1009 סוגיות ומחלוקות במערכת החינוך בישראל+תרגיל 3 נקודות (תרגול אחת לשבועיים)
313.1003 סטטיסטיקה ושיטות מחקר בחינוך א׳+תרגיל 3 נקודות
318.1661 מיומנויות מחשב 0 נקודות
318.1243 התפתחות הילד – גורמים, תהליכים ותוצרים חלק א׳ 2 נקודות
318.1246 התפתחות הילד – גורמים, תהליכים ותוצרים חלק ב׳ 2 נקודות
318.1012 אני ואתם, אתם ואני – תקשורת בינאישית 2 נקודות
21 נקודות
313.1664 אוריינות אקדמית בעברית סדנה 0 נקודות
הקורס מומלץ מאוד למתקבלים שציונם בבחינת יע״ל בעברית הינו 119 ומטה.
חובה שנה ב׳
313.2000 סטטיסטיקה ושיטות מחקר בחינוך ב׳+תרגיל 3 נקודות (תרגול אחת לשבועיים)
316.2001 שיטות מחקר איכותניות+תרגיל 3 נקודות (תרגול אחת לשבועיים)
318.2202 התנסות מחקרית בהקשרים חינוכיים וקהילתיים – חלק א׳ 2 נקודות
318.2204 התנסות מחקרית בהקשרים חינוכיים וקהילתיים – חלק ב׳ (המשך ל-2202) 2 נקודות
318.2245 התפתחות בהתבגרות 2 נקודות
12 נקודות
חובה שנה ג׳
318.3202 התפתחות בבגרות 2 נקודות
318.3008 פסיכופתולוגיה התפתחותית 2 נקודות
318.3233 דברים שרואים משם לא רואים מכאן: תצפיות בהקשרים התפתחותיים וחינוכיים 2 נקודות
6 נקודות
(במסגרת הקורס דברים שרואים משם לא רואים מכאן – תצפיות בהקשרים התפתחותיים וחינוכיים, יידרש הסטודנט ל-4-5 תצפיות אשר יערכו במהלך הסמסטר בגן, בכיתה או בבית.)
מקבץ חינוכי-פסיכולוגי – חובת בחירה בהיקף של 10 נקודות לפחות במהלך התואר
318.2216 תיאוריות אישיות 2 נקודות
308.2005 פסיכולוגיה קוגנטיבית 2 נקודות
318.1203 פסיכולוגיה חברתית 2 נקודות
318.2011 פסיכולוגיה חינוכית (לא יינתן בתשפ"א) 2 נקודות
318.2718 רגשות במערכת החינוכית ובחיי היום יום 2 נקודות
318.2035 פסיכופתולוגיה 2 נקודות
סמינריונים – סמינריון אחד מתוך רשימה זו ללימודים בשנה ג׳
318.3007 עשיה וחשיבה בסביבות למידה 4 נקודות
318.3209 קשיים ביחסים בינאישיים 4 נקודות
318.3218 מערכות יחסים קרובות בטווח החיים 4 נקודות
קורסי בחירה מתוך החוג לשנה ב׳ וג׳ בלבד
318.2101 אינטלגנציה אנושית 2 נקודות
318.2909 למידה וחשיבה בקרב ילדים 2 נקודות
318.2719 ויסות לימודי 2 נקודות
318.2205 התנסות במחקר (התקשרות עם מרצה מהחוג וסיוע במחקר תחת הדרכה) היקף שעות הסיוע במחקר הינו 42 שעות שבועיות סמסטריאליות 2 נקודות
318.2206 התנסות במחקר (התקשרות עם מרצה מהחוג וסיוע במחקר תחת הדרכה) היקף שעות הסיוע במחקר הינו 84 שעות שבועיות סמסטריאליות 4 נקודות
318.2019 הבסיס הביולוגי של התפתחות האדם 2 נקודות
318.2721 תרגיל מדיטטיבי בחינוך 2 נקודות
318.3702 טיפוח סביבה מיטיבה ואיכפתית בחינוך 4 נקודות
318.2031 נוער בסיכון – חינוך, חברה והדרה 2 נקודות
318.2025 פסיכולוגיה חיובית: יישומים לחינוך וייעוץ 2 נקודות
318.2026 שימוש באינטרנט סיכויים וסיכונים 2 נקודות
318.2034 טיפול רגשי הנעזר בבעלי חיים – היש חיה כזו? 2 נקודות
אפשרות להתמחות – מדריך חינוכי-טיפולי
במסגרת לימודי התואר הראשון הסטודנטים ילמדו ויוכשרו בנושא ילדים ונוער בסיכון, סיוע וטיפול בילדים ונוער המתנסים במצבי משבר, סיכון ומצוקה. הסטודנטים יוכשרו לעבודה עם אוכלוסיות שונות של ילדים ובני נוער הנמצאים במסגרות שונות כמו מועדוניות, מרכזי חירום, כפרי נוער, פנימיות והוסטלים.
בנוסף לקורסים העיוניים, הסטודנטים יתנסו בהכשרה מעשית בהיקף של 40 שעות שילוו בהדרכה.
בוגרי ההתמחות יכולים להשתלב בעבודה חינוכית-טיפולית בפנימיות, בכפרי ילדים ונוער, ביחידות לקידום נוער ובמסגרות פרטיות וציבוריות.
דרישות:
להשלמת ההתמחות יש ללמוד קורסים בהיקף של כ- 10-14 שעות ולהשלים הכשרה מעשית. רוב שעות הלימוד במסגרת לימודי התואר הראשון, 4-6 שעות נוספות במסגרת המחלקה ללימודי המשך.
בסיום הלימודים תוענק לתלמידים תעודת בוגר בהתפתחות האדם ותעודת מדריך חינוכי-טיפולי מהמחלקה ללימודי המשך.
לימודים לתואר שני מוסמך האוניברסיטה (M.A)
יושב ראש ועדת תואר שני: דוקטור יאיר זיו
מטרות ומבנה
הלימודים מתקיימים בתוכניות הלימוד הבאות:
- התכנית לייעוץ חינוכי
1.א התכנית לייעוץ חינוכי – התמחות בגיל הרך
1.ב תכנית ייעודית בייעוץ חינוכי למגזר החרדי במכללת מבח״ר, בני ברק
- התכנית לביבליותרפיה
- התכנית להנחיית קבוצות
3.א התכנית להנחיית קבוצות- התמחות בפסיכותרפיה אינטגרטיבית גוף נפש רוח
4. התכנית הרב-תחומית בחינוך והתפתחות בגיל הרך
5. התכנית לייעוץ והדרכת הורים
תנאי קבלה
1. תואר ראשון ממוסד מוכר להשכלה גבוהה בארץ או בחוץ לארץ בחוגים לייעוץ והתפתחות האדם, פסיכולוגיה, חינוך ומדעי ההתנהגות (ציון מינימאלי מפורט בסעיף תנאי קבלה של כל תכנית).
- תישקל גם קבלתם של בעלי תואר ראשון מחוגים אחרים. סטודנטים אלו יידרשו להשלים קורסים נוספים מעבר לתכניות ההשלמה של התכניות.
- תלמידים שיסיימו את לימודיהם בשנת הלימודים הנוכחית יצרפו גיליון ציונים, אישור רשמי לממוצע הציונים (סופי או זמני), וכן אישור לגבי יתרת חובותיהם לתואר הראשון.
- בעלי תואר ראשון ממוסד מוכר להשכלה גבוהה ששפת ההוראה בו אינה עברית, יידרשו להיבחן בבחינת ידע בעברית ברמה הנדרשת על ידי האוניברסיטה כתנאי לקבלתם ללימודים.
- מועמדים בוגרי אוניברסיטאות מוכרות מחוץ לארץ וכן בוגרי אוניברסיטאות בעלות שלוחות בישראל, אשר פועלות באישור המועצה להשכלה גבוהה, יחויבו לעמוד בהצלחה בבחינת ה-GRE או בלימודי השלמה במסגרת התואר הראשון.
ב. ציון של 75 לפחות במבחן הכניסה החוגי באנגלית.
(ראה בנוסף תנאי קבלה ייחודיים לתכניות)
בחוג לייעוץ והתפתחות האדם מספר המקומות מוגבל ולכן בפועל יתכן שנקודות החתך לקבלה תהיינה גבוהות מן המפורט בתנאי הקבלה של כל תכנית. אין כל התחייבות לקבל את המועמד/ת לתכנית או למסלול המועדף שביקש, גם אם מילא את כל תנאי המינימום הנדרשים.
לימודי השלמה בחוג בתכניות השונות במסגרת לימודי התואר
- לבעלי תואר ראשון בחינוך שסיימו לימודיהם בתחומי לימוד שאינם תואמים לתכנית המבוקשת, וכן לתלמידים שאינם בעלי תואר ראשון בחינוך, ייקבעו לימודי השלמה. סטודנטים יידרשו לסיים את לימודי ההשלמה במהלך שנה א׳ ללימודיהם בציון 80 בכל קורס. פטור מלימודי השלמה יינתן רק על בסיס מסמכים רלוונטיים ממוסד אקדמי מוכר. המסמכים הנדרשים (לכל קורס בנפרד) יכללו: סילבוס, ציון משוקלל (80 לפחות), פרטים על היקף הקורס, נקודות זכאות, שם ותואר המרצה. יש להמציא מסמכים אלה בעת הרישום. פטורים מלימודי השלמה על סמך המסמכים יידונו עד תום השבוע הראשון ללימודים. לא ידונו בקשות לפטורים לאחר מועד זה.
- תלמידים שלא למדו סטטיסטיקה ו/או שיטות מחקר, במסגרת לימודי תואר ראשון, יחוייבו בשנת לימודיהם הראשונה לתואר תואר שני, בקורסי השלמה כלהלן:
השלמות בשיטות מחקר.
השלמות במחקר כמותי וסטטיסטיקה.
- תלמידים שאינם בעלי תואר ראשון בחינוך יחויבו בסדנת השלמה בנושא מערכת החינוך בישראל . קורס זה לא יחשב במניין השעות לתואר.
- במידה והיקף ההשלמות הינו עד 16 שעות שבועיות סמסטריאליות, ניתן לשקול קבלה של המועמד ללימודי התואר שני, במעמד של תלמיד על תנאי.
לימודי השלמה לקראת הצגת מועמדות לתואר שני
סעיף 8.12 בתקנון לימודי תואר שני בשנתון זה או באתר האינטרנט של הרשות ללימודים מתקדמים http://research.haifa.ac.il
מסלולי לימוד בחוג לייעוץ והתפתחות האדם
במסגרת התואר השני בחוג לייעוץ והתפתחות האדם קיימים המסלולים הבאים: מסלול א׳, מסלול ב׳, מסלול אישי ומסלול ישיר לדוקטורט.
מסלול א׳ (כולל כתיבת עבודת גמר מחקרית-תיזה)
מסלול זה כולל לימוד בקורסים שונים והגשת עבודת גמר מחקרית (תיזה). במסגרת מסלול זה יש ללמוד קורסים בהיקף של 32-36 שעות שבועיות סמסטריאליות (שעות שבועיות סמסטריאליות) במשך ארבעה סמסטרים בתכנית לטיפול באומנויות-ביבליותרפיה, בתכנית הרב-תחומית בחינוך והתפתחות בגיל הרך, בתכנית לייעוץ והדרכת הורים ובתכנית להנחיית קבוצות. בתכנית לייעוץ חינוכי יש ללמוד קורסים בהיקף של 48 שעות שבועיות סמסטריאליות במשך חמישה סמסטרים. שנה נוספת במסלול זה מיועדת לכתיבת התיזה. המסיימים במסלול א׳ זכאים להמשיך לתואר שלישי בכפוף להישגים בלימודי התואר שני. הקבלה למסלול א׳ תלויה בהחלטה של ועדת הקבלה. רישום והמשך לימודים במסלול א׳ מחייב: ציון של 80 לפחות בקורס המתודולוגיה והסטטיסטיקה החוגי, ציון 80 לפחות בשיעורי החובה של התכנית, ציון של 85 לפחות בעבודות סמינריוניות, והתקשרות עם מנחה (מתוך מרצי החוג) המורשה להנחות עבודת גמר מחקרית, גיבוש משותף של נושא והגשת הצעת מחקר הכוללת את רציונאל המחקר, חדשנותו, המסגרת התיאורטית והמתודולוגית אשר יוגש לוועדה לאחר אישור המנחה.
הנחיות לכתיבת הצעת התיזה וכתיבת עבודת הגמר (תיזה) מופיעות באתר החוג, ניתן לקבלן גם במזכירות החוג.
מסלול ב׳
מסלול זה כולל לימוד בקורסים שונים ועמידה בבחינה מסכמת או כתיבת פרויקט גמר. במסגרת מסלול זה יש ללמוד קורסים בהיקף של 36 שעות שבועיות סמסטריאליות במשך ארבעה סמסטרים בתכנית לטיפול באמנויות-ביבליותרפיה, קורסים בהיקף של 40 שעות שבועיות סמסטריאליות במשך ארבעה סמסטרים, בתכנית הרב-תחומית בחינוך והתפתחות בגיל הרך, בתוכנית לייעוץ והדרכת הורים ובתוכנית להנחיית קבוצות. בתוכנית לייעוץ חינוכי יש ללמוד קורסים בהיקף של 56 שעות שבועיות סמסטריאליות במשך חמישה סמסטרים.
סיום במסלול ב׳ אינו מאפשר המשך לימודים לתואר שלישי.
מסלול אישי (כולל כתיבת תיזה)
מטרתו של המסלול היא לאפשר לתלמיד ללמוד תחום מרכזי אחד, שבו הוא מעוניין להתמחות, ושאיננו חופף או מוגבל לתכנית לימודים של תכנית מסוימת בחוג. במסלול זה התלמיד מחויב במכסת שעות לימוד כמו במסלול א׳ (32 שעות שבועיות סמסטריאליות) ובכתיבת עבודת גמר מחקרית (תיזה). תכנית הלימודים תיבנה על ידי מנחה עבודת הגמר ותקבל את אישור יושב ראש הועדה החוגית לתואר שני של החוג לייעוץ והתפתחות האדם והדיקן ללימודים מתקדמים. לצורך זה על המועמד להתקשר עם מנחה מטעם החוג שינחה וילווה תכנית אישית זו.
תנאי הקבלה למסלול האישי: ממוצע של 90 לפחות בלימודי התואר הראשון, ציון עובר בבחינת הכניסה באנגלית והסכמת מנחה/מלווה להנחות את התלמיד. בתעודת המוסמך תצוין התמחותו הספציפית של התלמיד בתכנית לימודיו. פרטים נוספים מופיעים בפרק ״הרשות ללמודים מתקדמים״ בשנתון זה.
מסלול מואץ לתואר שני
מסלול זה מיועד למספר מצומצם של תלמידים מצטיינים אשר השיגו במהלך לימודי שנה א׳ ושנה ב׳ בתואר הראשון ממוצע של 90 ומעלה. תלמיד שיתקבל למסלול זה יוכל ללמוד בשנה השלישית ללימודי התואר הראשון שלושה קורסים מלימודי התואר השני (ולא יותר מ-12 שעות שבועיות סמסטריאליות). במידה ויתקבל התלמיד ללימודי התואר השני בשנה העוקבת, יוכרו קורסים אלה כחלק מתכנית הלימודים לתואר שני. במהלך שנה ג׳ ללימודי התואר הראשון חייב התלמיד לסיים את חובות השמיעה של התואר הראשון ולכתוב לפחות עבודה סמינריונית אחת בה ישיג ציון של 90 לפחות.
התלמיד יתקבל ללימודי התואר שני בשנה ד׳ ללימודיו במעמד של תלמיד על תנאי. על התלמיד להציג את אישור הזכאות לתואר הראשון עד תום הסמסטר הראשון של התואר השני כתנאי להמשך לימודי התואר השני בסמסטר ב׳. במהלך שנה ד׳ ללימודיו ישלים הסטודנט את מכסת הקורסים הנדרשת על ידי החוג.
המעוניינים ללמוד במסלול זה יפנו למזכירות החוג עד 1.4.2021 ויוזמנו לראיון אישי. משך הלימודים במסלול זה לתואר ראשון ושני יחד הוא חמש שנים במסלול א׳ לכותבי תיזה (עבודת גמר מחקרית).
מסלול ישיר לדוקטורט
קיימת אפשרות ללימודים לדוקטורט ישירות אחרי לימודי תואר ראשון או בסיום שנה ראשונה של לימודי התואר שני בכפוף לתקנון הרשות ללימודים מתקדמים (ראה הנחיות בתקנון הרשות ללימודים מתקדמים).
מהלך הלימודים
על התלמידים במסלול א׳, מסלול ב׳ ומסלול אישי לסיים את כל חובות השמיעה והגשת העבודות במשך שנתיים. תלמידי מסלול א׳ ומסלול אישי יוכלו להירשם לשנה נוספת, במסגרתה יסיימו את עבודת הגמר המחקרית (תיזה) ויגישו אותה לשיפוט. גם תלמידי התוכנית לייעוץ חינוכי אמורים להגיש את עבודת הגמר לשיפוט בתום שלוש שנים (6 סמסטרים). לוח זמנים זה הוא מחייב, ולכן על המועמדים להיערך בהתאם מבחינת שאר האילוצים שלהם. יש לחדש את הרישום ללימודים כל שנה, גם בזמן הכתיבה של עבודת הגמר.
תכנית הלימודים המחייבת היא התכנית המתפרסמת בשנתון המתייחס לשנת הלימודים בה החל הסטודנט את לימודיו. עם זאת, ייתכנו שינויים במבנה תכנית הלימודים. אם במהלך הלימודים אושר מעבר למסלול אחר או לתכנית שונה, החובות החלים על התלמיד הם בהתאם לשנתון של השנה בה אושר המעבר.
קורסים שנתיים
כל הקורסים הניתנים בשני חלקים (חלק א׳ וחלק ב׳) הינם למעשה קורס אחד שנתי, שהציון הסופי בו יינתן בסוף שנת הלימודים (על הסטודנט להירשם לכל חלק בנפרד; אין אפשרות ללמוד חלק אחד בלבד).
לימודים מתודולוגיים חוגיים
תלמידי התואר שני בחוג לייעוץ והתפתחות האדם חייבים להשתתף בקורס ״מחקר כמותי וסטטיסטיקה לתואר שני״ וקורס במחקר איכותני.
עבודות סמינריוניות
– התלמידים בכל המסלולים חייבים להגיש 2 עבודות סמינריוניות במסגרת קורסי התכנית.
– ניתן להגיש עבודה סמינריונית אך ורק בקורס שמוגדר כסמינריון.
– אין להגיש שתי עבודות סמינריוניות אצל אותו מרצה.
– לעבודה משותפת (של יותר מסטודנט אחד) נדרש אישור המרצה.
– השתתפות בסמינריון לשם הגשת רפרט בלבד מותנית באישור המרצה.
– תלמידים אשר למדו בסמסטר א׳ רשאים להגיש עבודה סמינריונית עד סוף סמסטר ב׳; אלו שלמדו בסמסטר ב׳ רשאים להגיש את העבודה עד תחילת שנת הלימודים העוקבת ותלמידים אשר למדו בסמסטר קיץ רשאים להגיש את העבודה עד סוף סמסטר א׳. מרצה רשאי לדרוש שהעבודה תוגש במהלך הקורס. תלמיד שהותר לו להגיש עבודה סמינריונית מעבר למועד המקובל אחראי לכך שעבודתו תוגש למרצה. (אם ישהה המרצה בחוץ לארץ, ידאג התלמיד לשלוח אליו את העבודה על פי הנחיות המרצה).
– לפני הגשת העבודה, על התלמיד לדאוג לרישום תאריך הגשת העבודה ופרטיה במזכירות החוג ולחתום על טופס הנמצא באתר החוג.
– על התלמיד לוודא שעותק מהעבודה הסמינריונית שהוגשה יישאר בידיו.
נוהל כתיבת עבודת גמר מחקרית במסלול א׳
את ההצעה לעבודת הגמר המחקרית יש להגיש למזכירות ועדת תואר שני לכל המאוחר עד תום הסמסטר השלישי ללימודים (כולל חופשת סמסטר). תלמיד שלא יגיש הצעת תזה עד תחילת הסמסטר הרביעי יחוייב להירשם וללמוד קורסים בהיקף של מסלול ב׳ במהלך סמסטר ב׳ וסמסטר קיץ של אותה שנה. עבודת הגמר תונחה על-ידי אחד ממרצי החוג לייעוץ והתפתחות האדם המורשים להנחות עבודות גמר (תיזה) או מרצה המאושר להנחיה מהפקולטה לחינוך. רשימת המרצים המורשים להנחות מפורסמת באתר החוג. ניתן לצרף מנחה שני מתוך החוג לייעוץ והתפתחות האדם או מחוצה לו באישור יושב ראש ועדת התואר שני החוגית והרשות ללימודים מתקדמים. את עבודת הגמר המחקרית יש לסיים לכל המאוחר תוך שלוש שנים מיום תחילת לימודי התואר שני, אלא אם כן אושרה לתלמיד הארכה.
על פי החלטת הסנאט, כל הסטודנטים לתיזה ולדוקטורט חייבים לקבל אישור וועדת אתיקה למחקר בבני אדם בפקולטה לחינוך, האישור ניתן על ידי ועדת האתיקה הפקולטטית.
לוח הזמנים להגשת בקשה לאישור ועדת האתיקה: מיד לאחר אישור הצעת המחקר.
כדי להגיש בקשה זו יש לפעול לפי ההנחיות באתר הפקולטה (תחת מחקר וחברי סגל – וועדת אתיקה)
.haifa.ac.il/index.php/he/research/ethics-committee
בין השאר, יש לעבור קורס אתיקה אינטרנטי, בהתאם להוראות באתר, ולהציג אישור על מעבר הקורס. מנחי ההצעה חייבים להצטרף לפנייה זו, ולהציג גם הם אישורי קורס (תוקפו של אישור קורס הוא לארבע שנים). פרטים באתר.
סטודנטים שיתחילו באיסוף נתונים מבני אדם (תלמידים, מורים, הורים, אחרים) לפני קבלת אישור, לא יוכלו לפנות לוועדת האתיקה כדי לקבל אישור בדיעבד, ועלולים לאבד את זכאותם לתואר.
סטודנטים שיעשו שינויים בשיטת המחקר שלהם לאחר אישור ההצעה (בשונה מהשיטה והכלים שאושרו על ידי וועדת אתיקה) חייבים להגיש בקשה לאישור השינויים, אחרת האישור שקיבלו יאבד את תוקפו.
הערה: אישור ועדת האתיקה אינו פוטר מקבלת אישור מטעם המערכת בה יתבצע המחקר (למשל מהמדען הראשי של משרד החינוך בעניין מחקרים בבתי הספר).
לשאלות ולסיוע במידת הצורך ניתן לפנות למרכזת הוועדה הפקולטתית, גברת אורטל האס
ohaas@univ.haifa.ac.il
נוהל בחינה/פרויקט גמר במסלול ב׳
רשאים להבחן בבחינת הגמר אך ורק תלמידים שהשלימו את כל חובות השמיעה כולל הגשת כל העבודות. הבחינה תתקיים בחודש נובמבר, לאחר סיום כל החובות לתואר. לגבי כל תכנית, ישנם נהלים והנחיות נוספות לבחינת הגמר או לפרוייקט הגמר.
שקלול הציון הסופי
הרכב ואופן שקלול הציון הסופי מפורסם בכל אחת מהתכניות על פי נוהלי התכנית.
חופשת לידה (מתוך נוהל התאמות לימודיות עקב טיפול פוריות, הריון, לידה, אימוץ או קבלת ילד למשמורת או אומנה)
היעדרות משיעורים
סטודנטית זכאית להיעדר בשל אירוע מזכה עד 30% מהשיעורים במקצוע שחלה בו חובת נוכחות; סטודנטית לאחר לידה, תהיה זכאית להיעדר שישה שבועות או 30% מכלל השיעורים, לפי הגבוה. שיעור היעדרות מאושר זה יהיה חופף לשיעור היעדרות מאושר מטעמים אחרים, היינו סך כל ההיעדרויות המזכות, מכל סיבה, לא יעלה על 30%; לגבי סטודנטית לאחר לידה, סך ההיעדרויות המזכות יעמדו על שישה שבועות או 30% מכלל השיעורים, לפי הגבוה. יש חשיבות לתיאום מול מרצה הקורס, שכן לא בכל המקרים הדבר אפשרי.
הכשרה מעשית
סטודנטית שנעדרה בשל אירוע מזכה מהכשרה מעשית, כהגדרתה בסעיף 3.4 לעיל, תוכל להשלים את שהחסירה במועד מאוחר יותר, בתיאום עם החוג בכפוף לאמור להלן.
ככל שניתן, תשלים הסטודנטית את שהחסירה כבר באותו סמסטר, בהכשרה מעשית מקבילה (קרי, תוכן לימודי זהה, הנערך לקבוצה אחרת של סטודנטים, או במועדים אחרים).
במקרים בהם לא קיימת הכשרה מעשית מקבילה זמינה, יבחן החוג, אם קיימת הכשרה מעשית דומה (קרי, הכשרה מעשית בעלת תוכן לימודי שאינו זהה, אך קרוב דיו בכדי לענות, לדעת המרצה האחראי, למטרות האקדמיות של ההכשרה) והסטודנטית תשלים את ההכשרה המעשית כבר באותו סמסטר או במועד אחר שייקבע על ידי החוג. במידה והדבר לא אפשרי, הסטודנטית תצטרך להשלים את לימודיה בשנה העוקבת.
הפסקת לימודים
החוג רשאי להפסיק לימודים לתלמיד אשר במהלך הלימודים או הפרקטיקום (בתכניות בהן מתקיים פרקטיקום) (ייעוץ חינוכי, טיפול באמנויות-ביבליותרפיה, ייעוץ והדרכת הורים, הנחיית קבוצות) נמצא בלתי מתאים. התנהגות בלתי הולמת איש חינוך וטיפול והתנהלות לא סדירה מהווים אף הם סיבה להפסקת לימודים.
א. התוכנית לייעוץ חינוכי (אפשרות להתמחות בגיל הרך)
ראש התוכנית: דוקטור ענבל קיבנסון בר-און
מטרת התכנית לייעוץ חינוכי היא העמקת היסודות העיוניים של הייעוץ, הרחבה באוריינטציה המערכתית בגישות קבוצתיות ופרטניות, הבנה של סוגיות במחקר היישומי, הכנה לתפקידי ריכוז והנחייה, והתייחסות ביקורתית לעבודת הייעוץ. התוכנית מיועדת לסטודנטים וסטודנטיות המעוניינים לעסוק בסיוע לילדים ונוער בתהליכי הגדילה וההתפתחות הנורמטיביים, כמו גם לסייע לתלמידים עם קשיי הסתגלות ולתלמידים המתמודדים עם מצבי משבר/לחץ ובבעיות שונות בתהליך הצמיחה האישי. התכנית כוללת קורסים בתחומים הבאים: ייעוץ פרטני, ייעוץ להורים, ייעוץ קבוצתי, ייעוץ מערכתי.
משך הלימודים לתואר שני בתוכנית לייעוץ הוא 5 סמסטרים (שנתיים קלנדריות או שנתיים וחצי). בתוכנית שני מסלולים, מסלול א׳ עם דגש מחקרי ומסלול ב׳ עם דגש יישומי. במסלול הלימודים עם דגש מחקרי (הכולל כתיבת עבודת גמר מחקרית), תוכנית הלימודים כוללת גם קורסים המכוונים לטיפוח היכולת המחקרית של הסטודנט. במסגרת זו התלמיד יכיר כלי מחקר ושיטות מחקר תוך הדגשת ההשלכות והמשמעויות שלהם לייעוץ. היקף הלימודים במסגרת מסלול זה הוא 48 שעות שבועיות סמסטריאליות.
המסלול עם דגש יישומי (ללא עבודת גמר מחקרית) כולל כתיבת עבודה מסכמת (פרוייקט). הפרויקט כולל ביצוע תכנית התערבות ייעוצית בשדה והערכתה. היקף הלימודים במסגרת מסלול זה הוא 56 שעות שבועיות סמסטריאליות.
כמו כן מוצעת העשרה בייעוץ לילדים הכוללת קורסים שמקנים מיומנויות וטכניקות תרפויטיות בתחומים כגון דרמה תרפיה, פוטו תרפיה ו CBT . העשרה בייעוץ להורים ולמשפחה: ההעשרה כוללת קורסים קליניים שמלמדים יסודות התערבות ופרקטיקות התערבות בייעוץ משפחתי וזוגי, הדרכת הורים והתערבויות דיאדיות המתמקדות ביחסי הורה-ילד.
תנאי קבלה (בנוסף לתנאי הקבלה הכלליים):
- ממוצע משוקלל של 85 לפחות בכל אחד מחוגי הלימוד בתואר הראשון.
- ציון של 75 לפחות במבחן הכניסה של החוג באנגלית.
- ראיון קבוצתי ו/או אישי אליו יוזמנו חלק מהמועמדים.
דרישות להגשת מועמדות
- שתי המלצות, אחת על הכישורים האקדמיים ואחת על הכישורים המקצועיים והאישיים.
- טופס קורות חיים (נספח 6 ב׳).
- טופס פרטים אישיים (נספח 6 א׳).
בשל מספר המקומות המוגבל יתקבלו המועמדים המתאימים ביותר.
לימודי השלמה
סדנא על מערכת החינוך בישראל 0 נקודות
פסיכולוגיה אבנורמלית או פסיכופתולוגיה התפתחותית 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
תיאוריות אישיות 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
התפתחות ילד 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
התפתחות בהתבגרות 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
השלמות בשיטות מחקר 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
השלמות במחקר כמותי וסטטיסטיקה 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
נדרש ציון של 80 לפחות בכל קורס
הערה: משרד החינוך מאפשר עיסוק בייעוץ בבית הספר לבעלי תואר שני בייעוץ שיש להם תעודת הוראה. ניתן ללמוד במסגרת החוג לייעוץ והתפתחות האדם תעודת הוראה בפסיכולוגיה במקביל ללימודי התואר השני.
כל תלמיד בתכנית חייב לפנות יום אחד בשבוע במשך שנתיים לצורך עבודה מעשית בבית-הספר (בנוסף ללימודים באוניברסיטה). העבודה המעשית חופפת ללוח הזמנים של מערכת החינוך בבתי הספר.
תוכנית לימודים
מסלול עם תיזה
שנה א' חובה
מחקר כמותי וסטטיסטיקה לתואר שני + תרגיל (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
מחקר איכותני (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
פרקטיקום א׳ (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
ייעוץ פרטני (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
הנחיית קבוצות (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
תכנון וכתיבת הצעות מחקר (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
שנה ב' חובה
פרקטיקום ב׳ (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
ייעוץ קצר מועד (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
פיתוח ארגוני בעבודת היועץ (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
ייעוץ חינוכי במאה ה-21 (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
שנה ג' חובה
סמינר תזה (לא לשקלול)
שיעורי בחירה לאורך התואר
8 שעות שיעורי בחירה
2 סמינריונים – 8 שעות שבועיות סמסטריאליות
סך הכל 48 שעות שבועיות סמסטריאליות
מסלול ללא תיזה
שנה א' חובה
מחקר כמותי וסטטיסטיקה לתואר שני + תרגיל (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
מחקר איכותני (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
פרקטיקום א׳ (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
ייעוץ פרטני (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
הנחיית קבוצות (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
שנה ב' חובה
פרקטיקום ב׳ (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
ייעוץ קצר מועד (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
פיתוח ארגוני בעבודת היועץ (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
ייעוץ חינוכי במאה ה-21 (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
התערבות ייעוצית בשדה (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
שנה ג' חובה
סמסטר א׳: הדרכה על פרוייקט גמר (לא לשקלול)
שיעורי בחירה לאורך התואר
16 שעות שיעורי בחירה
2 סמינריונים – 8 שעות שבועיות סמסטריאליות
סך הכל 56 שעות שבועיות סמסטריאליות
רשימת שיעורי חובה
שנה א׳
318.4000 מחקר כמותי וסטטיסטיקה לתואר שני שיעור ותרגיל 3 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4640 מחקר איכותני שיעור ותרגיל 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4203 פרקטיקום א – חלק א׳ עבודה מעשית 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4206 פרקטיקום א – חלק ב׳ (קורס המשך ל-4203) עבודה מעשית 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4242 ייעוץ פרטני למתקדמים שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4232 תכנון וכתיבת הצעות מחקר (למסלול עם תיזה בלבד) שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4214 הנחיית קבוצות לייעוץ שיעור 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
שנה ב׳
318.4205 פרקטיקום ב – חלק א׳ עבודה מעשית 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4207 פרקטיקום ב – חלק ב׳ (קורס המשך ל-4205) עבודה מעשית 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4233 ייעוץ קצר מועד – חלק א׳ שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4243 ייעוץ קצר מועד – חלק ב׳ שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4274 פתוח ארגוני בעבודת היועץ חלק א' שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4276 פתוח ארגוני בעבודת היועץ חלק ב' שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4237 ייעוץ חינוכי במאה ה-21 שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4294 התערבות ייעוצית בשדה – פרוייקט גמר חלק א' (למסלול ללא תיזה) שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4295 התערבות ייעוצית בשדה – פרוייקט גמר חלק ב' (למסלול ללא תיזה) שיעור 1 שעות שבועיות סמסטריאליות (לא לשקלול)
במסגרת הפרקטיקום יקדיש כל תלמיד יום בשבוע, (שש שעות לפחות, לא יאוחר משעה 9:00 בבוקר ולרוב לא בימי שישי) לצורך עבודה מעשית בבית-הספר. העבודה המעשית מתפרשת על פני כל שנת הלימודים בבתי-הספר וכוללת גם השתתפות בישיבות בית-הספר אחר הצהריים ו/או בערב.
מתאמת הכשרה מעשית בתוכנית לייעוץ חינוכי באוניברסיטה: גברת ורדה נוביק
תלמידי מסלול תיזה חייבים בכתיבת עבודת גמר מחקרית לסיום התואר.
תלמידי מסלול פרוייקט גמר חייבים בהגשת פרוייקט מסכם לסיום התואר.
קורסי בחירה – וסמינריונים
318.4277 הקריירה ההורית חלק א' סמינריון 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4278 הקריירה ההורית חלק ב' סמינריון 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4227 מוטיבציה וויסות לימודי בחיי היום יום סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4145 תיאוריות התקשרות: יישומים לאבחון ולהתערבות סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4157 אכפתיות והרצון להיטיב סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4287 משפחה בסיר לחץ סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4217 וויסות רגשות אצל הורים סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4128 קוגניציה חברתית בילדות (לא ינתן בתשפ"א) סמינרייון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4411 מיינדפולנס ומדיטציה כגישה וכלי טיפולי סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4288 יחסי גומלין בין תהליכים פסיכולוגיים וביולוגיים בעקבות דחק סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
קורסי בחירה
318.4003 ייעוץ והנחייה להורים שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4247 קירבה ונפרדות ביחסים קרובים (לא ינתן בתשפ"א) שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4220 האינטרנט בייעוץ וייעוץ באינטרנט שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4023 תרגול מדטטיבי וחינוך שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4272 הקשר הטיפולי ותהליכים בטיפול: ניתוח מקרים קליניים שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.3702 טיפוח סביבה איכפתית ומיטיבה שיעור 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4716 פסיכופתולוגיה של ילדים וביטוייה בקולנוע ובספרות שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4509 פוטו תרפיה שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4328 הורות בצל טראומה שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4268 אתגרי ואירועי חיים לוחצים בילדות שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4285 טיפול רגשי הנעזר בבעלי חיים – היש חיה כזו? 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4286 פסיכופתולוגיה 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4296 עקרונות קוגניטיביים התנהגותיים (CBT) בייעוץ חינוכי
318.4228 פסיכודרמה: פעולה, מוח ויצירתיות 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
א.1 התמחות בגיל הרך
ההתמחות מיועדת לתלמידי התוכנית המעוניינים להרחיב ידע בנושאים הקשורים להתפתחות וחינוך בגיל הרך. תכנית לימודי ההתמחות כוללת מקבץ קורסים, בהיקף של 16 שעות שבועיות סמסטריאליות, העוסקים בסוגיות תיאורטיות ויישומיות הקשורות להתפתחות וחינוך בשנות החיים הראשונות. קורסים אלה כוללים קורס חובה בשנה א׳, פרקטיקום בגני הילדים בשנה א׳ או ב׳ וקורסי בחירה בשנים א׳ וב׳ . על התלמידים להגיש לפחות עבודה סמינריונית באחד מתוך קורסי ההתמחות. מתוך קורסי ההתמחות 8 שעות שבועיות סמסטריאליות יוכרו כקורסי בחירה בתכנית, יתר קורסי ההתמחות יילמדו מעבר למכסת השיעורים הנדרשים בתוכנית הייעוץ. קבלה להתמחות מותנית באישור בכתב מועדת הקבלה. זכאות לספח לתעודת תואר שני המעיד על סיום לימודים בהתמחות זו מותנית בלפחות 4 קורסי התמחות (בהיקף של לפחות 16 שעות שבועיות סמסטריאליות) ועמידה בכל דרישותיהם (ציון 80 לפחות בקורסי החובה וציון 75 לפחות בקורסי הבחירה).
318.4101 התפתחות ולמידה בגיל הרך שיעור 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
סמינריון לבחירה:
318.4277 הקריירה ההורית חלק א' סמינריון 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4278 הקריירה ההורית חלק ב' סמינריון 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4145 תיאוריית התקשרות: יישומים לאבחון ולהתערבות סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4128 קוגניציה חברתית בילדות (לא יינתן בתשפ"א) סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.3007 עשייה וחשיבה בסביבות למידה סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
שעורי בחירה
318.4119 למידה ותוכניות לימודים בגיל הרך (לא ינתן בתשפ"א) שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4143 מבט אנתרופולוגי על חינוך (לא ינתן בתשפ"א) בגיל הרך שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4162 אקלים הגן: הערכה ועיצוב שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4151 משחק ילדים – מבט אנתרופולוגי שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4716 פסיכופתולוגיה של ילדים וביטויה בקולנוע ובספרות שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4268 אתגרים ואירועי חיים לוחצים בילדות שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
שקלול הציון הסופי
הציון הסופי במסלול א׳ מורכב כלהלן:
עבודת גמר מחקרית 40%
עבודות סמינריוניות 30%
שאר הקורסים 30%
סך הכל 100%
הציון הסופי במסלול ב׳ מורכב כלהלן:
פרוייקט גמר 20%
עבודות סמינריוניות 35%
שאר הקורסים 45%
סך הכל 100%
א2. תוכנית לתואר שני בייעוץ חינוכי במכללת מבח״ר, בני ברק (תכנית לנשים ותכנית לגברים)
ראש אקדמי: פרופסור מירי שרף
מרכזת התוכנית: דוקטור אסנת רובין
משך הלימודים בתוכנית הוא שנתיים וחצי (3 סמסטרים בשנה א׳ וב׳ כולל סמסטר קיץ ובשנה השלישית סמסטר א׳). התוכנית כוללות לימודים אקדמיים לצד הכשרה מעשית בבתי הספר. התוכנית זהה לתוכנית הקיימת באוניברסיטת חיפה תוך התאמה לצרכים המיוחדים של האוכלוסיה החרדית. בתום הלימודים הסטודנטיות והסטודנטים זכאים לתואר תואר שני בתוכנית לייעוץ חינוכי בחוג לייעוץ והתפתחות האדם מאוניברסיטת חיפה. הלימודים מתקיימים בבניין המכללה החרדית מבח״ר בבני ברק.
ב. התוכנית לביבליותרפיה
ראש התוכנית: פרופסור דנה אמיר
הביבליותרפיה היא שיטת טיפול באמצעות ספרות. מטרתה לסייע להבנה עצמית, להתפתחות תקינה, להתמודדות יעילה עם מצבי לחץ ובעיות אישיות ולגדילה אישית. הלימודים במסגרת התוכנית משלבים רקע תיאורטי בתחום הטיפול בכלל ובתחום הביבליותרפיה בפרט, עם התנסות מעשית בפרקטיקום וסדנאות. היקף תכנית הלימודים במסלול א׳ (הכולל כתיבת עבודת גמר מחקרית) הינו של 32 שעות שבועיות סמסטריאליות ובמסלול ב׳ (הכולל מבחן גמר) 36 שעות שבועיות סמסטריאליות.
התוכנית מיועדת לתלמידים בעלי תואר ראשון מתחום הספרות ו/או הטיפול: חינוך (ייעוץ והתפתחות האדם וחינוך מיוחד) פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ומדעי ההתנהגות. סטודנטים שחסרים להם קורסים בתחום הספרות ו/או הטיפול יידרשו ללמוד קורסי השלמה. במסגרת לימודיהם ישתתפו התלמידים בפרקטיקום המחייב אותם לפנות עבורו יום בשבוע, בו יתנסו התלמידים בעבודה טיפולית במסגרות חינוכיות וטיפוליות בהנחיה של ביבליותרפיסט מוסמך: בשנה א׳ יום בשבוע של עבודה מעשית שעיקרה צפייה מודרכת. בשנה ב׳ יום בשבוע של עבודה מעשית שעיקרה התנסות טיפולית שתלווה בשעת הדרכה אישית. בתום לימודי התואר שני ימשיכו התלמידים להתמחות בביבליותרפיה במסגרת המחלקה ללימודי המשך בפקולטה לחינוך. לימודי המשך אלה כוללים עבודה מעשית בשדה (תחת הדרכה) וכן קורסים תיאורטיים-קליניים וימשכו שנה אחת (קבלת תעודת מטפל מותנית בסיום חובות הלמידה והפרקטיקום של כל שלוש השנים).
הערה: במועד פרסום השנתון עומדת לאישור הכנסת הצעת חוק לפיה עיסוק במקצוע יהיה מותנה בקבלת תעודת הכרה/רישיון מאת משרד הבריאות.
תנאי קבלה (בנוסף לתנאי הקבלה הכלליים)
- ממוצע של 85 לפחות בכל אחד משני חוגי הלימוד בתואר הראשון.
- ציון של 75 לפחות במבחן הכניסה של החוג באנגלית.
- ראיון קבוצתי ואישי.
דרישות להגשת מועמדות
- שלוש המלצות (לפחות אחת אקדמית) שתשלחנה ישירות על ידי הממליץ לגבי יכולת המועמד מבחינה אקדמית, מקצועית ואישית.
- קורות חיים אישיים מודפסים בהיקף של עד 3 עמודים.
- טופס פרטים אישיים (נספח 6 א׳ ו-6 ד׳).
- עמוד מודפס אחד ובו מתאר ומנתח המועמד יצירה ספרותית (שיר, ספר, סיפור ילדים) שהייתה משמעותית עבורו.
בשל מספר המקומות המוגבל יוזמנו לראיונות רק חלק מן המועמדים.
לא יינתן משוב על הסיבה לאי קבלה למגמה.
לימודי השלמה
לימודי השלמה בתחום פסיכולוגיה ובחינוך בהיקף שיידרש על פי החוק המתוכנן של משרד הבריאות
(חובה לסיים בשנת הלימודים הראשונה)
מבוא לפסיכולוגיה 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
פסיכופיזיולוגיה 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
פסיכולוגיה התפתחותית 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
תיאוריות אישיות 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
פסיכולוגיה אבנורמלית 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
השלמות בשיטות מחקר
השלמות במחקר כמותי וסטטיסטיקה
סדנא על מערכת החינוך בישראל
לימודי השלמה בספרות (חובה לסיים עד סיום שנת הלימודים השנייה)
מבוא לפרוזה 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
מבוא לשירה 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
שיעורי בחירה נוספים כפופים לאישור ראש המגמה 12 שעות שבועיות סמסטריאליות
נדרש ציון של 80 לפחות בכל קורס.
לתלמידים שאינם בעלי תואר ראשון בספרות מומלץ להשלים 280 שעות אקדמיות בספרות טרם הגשת המועמדות לתוכנית.
היקף הלימודים
מסלול א׳ (עם כתיבת עבודת גמר מחקרית) – 32 שעות שבועיות סמסטריאליות, כולל כתיבת שתי עבודות סמינריוניות במגמה. יש לסיים את כל חובות השמיעה כולל הגשת עבודות בשנתיים.
רצוי לסיים במועד זה את עבודת התיזה, אך ניתן לסיים את עבודת התיזה במשך השנה השלישית.
מסלול ב׳ (ללא כתיבת עבודת גמר מחקרית) – 40 שעות שבועיות סמסטריאליות, כולל כתיבת שתי עבודות סמינריוניות ובחינת גמר של התכנית. יש לסיים את כל חובות השמיעה כולל הגשת עבודות ובחינת גמר בשנתיים.
זכאות לתואר
זכאות לתואר מותנית בסיום חובות הקורסים העיוניים, ההתמחות המעשית, כתיבת עבודת גמר (מסלול א׳) או מבחן גמר (מסלול ב׳).
תכנית הלימודים
מסלול א׳
שנה א׳ חובה
מחקר כמותי וסטטיסטיקה לתואר שני + תרגיל (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
מחקר איכותני (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
פסיכותרפיה (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
ביבליותרפיה בקבוצות (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
מבוא התנסותי לביבליותרפיה (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
פרקטיקום א׳ (4 שעות שבועיות סמסטריאליות לא לשקלול)
מחקר בתהליכי שינוי בייעוץ ובפסיכותרפיה (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
שנה א' בחירה
קורסי בחירה (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
שנה ב' חובה
כתיבה תרפיה – סיפור משפחתי – סדנא (4 שעות שבועיות סמסטריאליות לא לשקלול)
מהתיאוריה אל הפרקטיקה: התערבויות ביבליותרפיות – סדנא (2 שעות שבועיות סמסטריאליות לא לשקלול)
הנפש כמרחב לירי (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
פסיכיאטריה ופסיכופתולוגיה (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
פרקטיקום ב׳ (4 שעות שבועיות סמסטריאליות לא לשקלול)
סך הכל 32 שעות שבועיות סמסטריאליות
מסלול ב׳
שנה א׳ חובה
מחקר כמותי וסטטיסטיקה לתואר שני + תרגיל (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
מחקר איכותני (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
פסיכותרפיה (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
ביבליותרפיה בקבוצות (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
מבוא התנסותי לביבליותרפיה (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
פרקטיקום א׳ (4 שעות שבועיות סמסטריאליות לא לשקלול)
שנה א' בחירה
קורסי בחירה (8 שעות שבועיות סמסטריאליות)
שנה ב' חובה
כתיבה תרפיה- סיפור משפחתי- סדנא (4 שעות שבועיות סמסטריאליות לא לשקלול)
מהתיאוריה אל הפרקטיקה: התערבויות ביבליותרפיות – סדנא (2 שעות שבועיות סמסטריאליות לא לשקלול)
הנפש כמרחב לירי (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
פסיכופתולוגיה ופסיכיאטריה (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
פרקטיקום ב׳ (4 שעות שבועיות סמסטריאליות לא לשקלול)
שנה ב' בחירה
קורסי בחירה (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
סך הכל 36 שעות שבועיות סמסטריאליות
קורסי חובה שנה א׳
318.4000 מחקר כמותי וסטטיסטיקה לתואר שני שיעור ותרגיל 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4640 מחקר איכותני שיעור ותרגיל 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4703 פסיכותרפיה שיעור 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4701 פרקטיקום א׳ (לא לשקלול) – חלק א׳ עבודה מעשית 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4702 פרקטיקום א׳ (לא לשקלול) – חלק ב׳ (קורס המשך ל-4701) עבודה מעשית 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4700 מבוא התנסותי לביבליותרפיה סדנא 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4731 מבוא התנסותי לביבליותרפיה – חלק ב' (המשך ל-4700) סדנא 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4752 ביבליותרפיה בקבוצות שיעור 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4201 מחקר בתהליכי שינויי בייעוץ ובפסיכותרפיה (חובה למסלול א׳) שיעור/סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
קורסי חובה שנה ב׳
318.4708 כתיבת תרפיה- סיפור משפחתי חלק א׳ (לא לשקלול) סדנא 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4711 כתיבת תרפיה – סיפור משפחתי חלק ב׳ (לא לשקלול) (קורס המשך ל-4708) סדנא 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4739 הנפש כמרחב לירי חלק א׳ סמינריון 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4741 הנפש כמרחב לירי חלק ב׳ סמינריון 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4706 פרקטיקום ב׳ (לא לשקלול) עבודה מעשית 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4707 פרקטיקום ב׳ (לא לשקלול) עבודה מעשית 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4729 פסיכופתולוגיה ופסיכיאטריה שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4755 מהתיאוריה אל הפרקטיקה: התערבויות ביבליותרפיות (לא לשקלול) סדנא 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
קורסי בחירה במסגרת התוכנית
318.4725 אמצעים נרטיביים למטרות טיפוליות: היבטים קליניים ומחקריים שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4712 עבודה טיפולית עם טראומה ומצבי קצה חלק א' שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4713 עבודה טיפולית עם טראומה ומצבי קצה חלק ב' שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
סמינריונים :
318.4277 הקריירה ההורית חלק א' סמינריון 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4278 הקריירה ההורית חלק ב' סמינריון 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4145 תיאוריית התקשרות: יישומים לאבחון ולהתערבות סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4157 אכפתיות והרצון להיטיב סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4411 מיינדפולנס ומדיטציה כגישה וכלי טיפולי סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4288 יחסי גומלין בין תהליכים פסיכולוגיים וביולוגיים בעקבות דחק סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4217 וויסות רגשות אצל הורים סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4287 משפחה בסיר לחץ סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4227 מוטיבציה וויסות לימודי בחיי היום יום סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
שיעורי בחירה:
318.3702 טיפוח סביבה איכפתית ומיטיבה שיעור 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4326 טיפול רגיש תרבות (לא ינתן בתפש"א) שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4320 קבוצות תמיכה וקבוצות לעזרה עצמית שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4272 הקשר הטיפולי ותהליכים בטיפול: ניתוח מקרים קליניים שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4328 הורות בצל טראומה שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4268 אתגרים ואירועי חיים לוחצים בילדות שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4285 טיפול רגשי הנעזר בבעלי חיים – היש חיה כזו? 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4228 פסיכודרמה: פעולה, מוח ויצירתיות 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4296 עקרונות קוגניטיביים התנהגותיים (CBT) בייעוץ חינוכי
לימודי התואר שני של תוכנית הביבליותרפיה במסגרת החוג לייעוץ והתפתחות האדם ירוכזו במשך 2 ימים בשבוע, ויום נוסף של פרקטיקום.
במסגרת הפרקטיקום יקדיש כל תלמיד יום בשבוע (בשנה א׳ 5 שעות לפחות ובשנה ב׳ 8 שעות).
שקלול הציון הסופי
הציון הסופי במסלול א׳ מורכב כלהלן:
עבודת גמר מחקרית 40%
עבודות סמינריוניות 30%
שאר הקורסים 30%
סך הכל 100%
הציון הסופי במסלול ב׳ מורכב כלהלן:
מבחן גמר 20%
עבודות סמינריוניות 35%
שאר הקורסים 45%
סך הכל 100%
הכשרה מעשית
מתאמת הכשרה מעשית בתכנית לטיפול באמנויות – ביבליותרפיה: גברת סמדר בארי-ברג
ג. התוכנית להנחיית קבוצות
ראש התוכנית: דוקטור אביהו שושנה
מטרתה של התכנית להנחיית קבוצות היא להכשיר אנשי מקצוע להנחות קבוצות משימה, קבוצות ייעוץ וקבוצות טיפול, בקשת רחבה של נושאים כולל התפתחות אישית ובין אישית, התפתחות רגשית של ילדים ומתבגרים, הנחיית הורים וקבוצות מורים. התכנית תכשיר מומחים המסוגלים לשלב בין פרקטיקה ומחקר. היא כוללת שני מסלולים: מסלול א׳ בהיקף של 32 שעות שבועיות סמסטריאליות לאנשי מחקר המתמחים בהנחיית קבוצות ומסלול ב׳ בהיקף של 40 שעות שבועיות סמסטריאליות לאנשי שדה שיתמחו בהיבט היישומי.
תנאי קבלה (בנוסף לתנאי הקבלה הכלליים)
- מועמדים בעלי תואר ראשון ממוסד מוכר להשכלה גבוהה בארץ או בחוץ לארץ בתחומים רלוונטיים כגון התפתחות האדם, פסיכולוגיה, מדעי ההתנהגות, עבודה סוציאלית, חינוך וכדומה. (מועמדים שלא למדו את התכנים שנלמדים בקורסים הרשומים ברשימת קורסי ההשלמה שלהלן יידרשו להשלימם במסגרת קורסי ההשלמה).
- ממוצע משוקלל של 85 לפחות בכל אחד מחוגי הלימוד לתואר הראשון.
- ציון 75 במבחן הכניסה באנגלית.
- ראיון קבוצתי
דרישות להגשת מועמדות:
- שתי המלצות.
- טופס פרטים אישיים (נספח 6 א׳)
לימודי השלמה
סדנא על מערכת החינוך בישראל
תיאוריות אישיות 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
התפתחות ילד 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
התפתחות בהתבגרות 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
השלמות בשיטות מחקר 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
השלמות במחקר כמותי וסטטיסטיקה 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
פסיכולוגיה חברתית 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
פסיכופתלוגיה התפתחותית 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
סמינריון מחקרי מלימודי התואר ראשון שעות שבועיות סמסטריאליות
נדרש ציון של 80 לפחות בכל קורס.
היקף הלימודים
מסלול א׳ – לימודים עם כתיבת עבודת גמר מחקרית, לפחות 32 שעות שבועיות סמסטריאליות, כולל כתיבת שתי עבודות סמינריוניות במסגרת הסמינריונים בתכנית.
מסלול ב׳ – לימודים עם בחינת גמר, לפחות 40 שעות שבועיות סמסטריאליות, כולל כתיבת שתי עבודות סמינריוניות, במסגרת הסמינריונים בתכנית.
תכנית הלימודים
מסלול א׳
שנה א׳ חובה
סטטיסטיקה יישומית לתואר שני + תרגיל (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
מחקר איכותני (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
הנחיית קבוצות: גישה בין אישית (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
'במעגל נחוגה' – הנחיית קבוצות ילדים ומתבגרים (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
פרקטיקום והדרכה א׳ (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
תיאוריות מרכזיות בהנחיית קבוצות (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
שנה א׳ בחירה
סמינריון לבחירה (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
שנה ב' חובה
חקר תהליכים בקבוצה – תיאוריות ושיטות מחקר (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
מיומנויות בהנחיית קבוצות (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
פרקטיקום והדרכה ב׳ (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
קורסי בחירה (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
סך הכל 32 שעות שבועיות סמסטריאליות
מסלול ב׳
שנה א׳ חובה
סטטיסטיקה יישומית לתואר שני + תרגיל (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
מחקר איכותני (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
הנחיית קבוצות: גישה בין אישית (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
'במעגל נחוגה' – הנחיית קבוצות ילדים ומתבגרים (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
פרקטיקום והדרכה א׳ (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
תיאוריות מרכזיות בהנחיית קבוצות (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
שנה א׳ בחירה
סמינריון לבחירה (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
קורסי בחירה (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
שנה ב' חובה
חקר תהליכים בקבוצה – תיאוריות ושיטות מחקר (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
מיומנויות בהנחיית קבוצות (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
פרקטיקום והדרכה ב׳ (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
קורסי בחירה (6 שעות שבועיות סמסטריאליות)
סך הכל 40 שעות שבועיות סמסטריאליות
קורסי החובה
318.4000 מחקר כמותי וסטטיסטיקה לתואר שני + תרגיל שיעור ותרגיל 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4640 מחקר איכותני שיעור ותרגיל 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4322 תיאוריות מרכזיות בהנחיית קבוצות שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4309 חקר תהליכים בקבוצה – תיאוריות ושיטות מחקר שיעור 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4317 הנחיית קבוצות: גישה בין אישית – חלק א׳ שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4318 הנחיית קבוצות: גישה בין אישית – חלק ב׳ שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4325 'במעגל נחוגה' – הנחיית קבוצות ילדים ומתבגרים שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4302 מיומנויות בהנחיית קבוצות שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4305 פרקטיקום והדרכה א׳ עבודה מעשית 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4306 פרקטיקום והדרכה ב׳ – חלק א׳ עבודה מעשית 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4323 פרקטיקום והדרכה ב׳ – חלק ב׳ עבודה מעשית 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
קורסי בחירה
318.4320 קבוצות תמיכה וקבוצות לעזרה עצמית שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4272 הקשר הטיפולי ותהליכים בטיפול: ניתוח מקרים קליניים שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.3702 טיפוח סביבה איכפתית ומיטיבה שיעור 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4023 תרגול מדטטיבי וחינוך שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4716 פסיכופתולוגיה של ילדים וביטוייה בקולנוע ובספרות שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4003 ייעוץ והנחייה להורים שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4509 פוטו תרפיה שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4328 הורות בצל טראומה שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4268 אתגרים ואירועי חיים לוחצים בילדות שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4285 טיפול רגשי הנעזר בבעלי חיים – היש חיה כזו? 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4286 פסיכופתולוגיה 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4228 פסיכודרמה: פעולה, מוח ויצירתיות 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4296 עקרונות קוגניטיביים התנהגותיים (CBT) בייעוץ חינוכי
סמינריונים
318.4277 הקריירה ההורית חלק א' סמינריון 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4278 הקריירה ההורית חלק ב' סמינריון 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4411 מיינדפולנס ומדיטציה כגישה וכלי טיפולי סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4145 תיאוריית התקשרות: יישומים לאבחון ולהתערבות סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4157 אכפתיות והרצון להיטיב סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4287 משפחה בסיר לחץ סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4227 מוטיבציה וויסות לימודי בחיי היום יום סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4128 קוגניציה חברתית בילדות (לא ינתן בתשפ"א) סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4217 ויסות רגשות אצל הורים סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4288 יחסי גומלין בין תהליכים פסיכולוגיים וביולוגיים בעקבות דחק סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
שקלול הציון הסופי
הציון הסופי במסלול א׳ מורכב כלהלן:
עבודת גמר מחקרית 40%
עבודות סמינריוניות 30%
שאר הקורסים 30%
סך הכל 100%
הציון הסופי במסלול ב׳ מורכב כלהלן:
מבחן גמר 20%
עבודות סמינריוניות 35%
שאר הקורסים 45%
סך הכל 100%
ג.1 *התמחות בפסיכותרפיה אינטגרטיבית גוף נפש רוח
*מותנה באישור רשויות האוניברסיטה
ראש ההתמחות: פרופסור עפרה מייזלס
התוכנית מציעה תפיסה חדשנית קלינית-אינטגרטיבית המתייחסת למכלול קיומו של האדם מתוך הבנה שכל ההיבטים (גוף, נפש, רוח, סביבה אנושית וסביבה פיזית) קשורים וכרוכים אלו באלו. תפיסה זו יוצאת מנקודת מבט הומניסטית ובין-תרבותית, ומטרתה לא רק תיקון הקושי, יצירת איזון והפחתת מצוקה אלא גם התפתחות אישית, מימוש עצמי ושגשוג (Thriving).
התוכנית משלבת גישות פילוסופיות וכלי טיפול ממזרח (למשל, בודהיזם, הינדואיזם, פילוסופיה סינית) עם תובנות, תפיסות עולם וכלי טיפול ממערב (למשל גישות פסיכודינמיות, גשטאלט, גישות הומניסטיות לטיפול) מתוך ההבנה שחיבור בין גישות אלו מאפשר הבנה מעמיקה ורחבה יותר של בני האדם ושל דרכים לסייע להם.
הלימודים בהתמחות יתנהלו בשני מסלולים ויחייבו שני ימי לימודים ויום של פרקטיקום:
מסלול א' – עם כתיבת עבודת גמר מחקרית (32 שעות שבועיות סמסטריאליות + עבודת תזה)
מסלול ב' – ללא תזה (40 שעות שבועיות סמסטריאליות + פרויקט גמר או מבחן גמר)
תנאי קבלה
- תואר ראשון ממוסד מוכר להשכלה גבוהה בארץ או בחו"ל, בציון סופי משוקלל של 85 לפחות בחוגים פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית, התפתחות האדם, חינוך מיוחד, מדעי ההתנהגות. בוגרי חוגים אחרים רשאים להגיש מועמדות אך ידרשו בלימודי השלמה.
- עמידה במבחן קבלה באנגלית בציון 80 לפחות.
- מכתב מפורט ובו תיאור הרקע האישי לבחירה בתוכנית, קורות חיים והצהרת כוונות
- שתי המלצות: המלצה אחת לפחות מגורם אקדמי ורצוי גם המלצה אחת נוספת בשדה היישומי (התנסות טיפולית, ייעוצית, קלינית)
- מועמדים שיעמדו בתנאים הנ"ל יזומנו לראיון אישי/קבוצתי – על פי שיקול דעתה של ועדת הקבלה.
קורסי השלמה נדרשים:
על מנת להתקבל לתוכנית ידרשו לימודי קדם בתחום הפסיכולוגיה בהיקף שנדרש כיום בתוכניות לימודים לטיפול באומנויות, וכן על מנת להתקבל לאיגוד הישראלי לפסיכותרפיה רב-תחומית. מועמד/ת שלא למד/ה את הקורסים הר"מ יהיה עליו/ה להשלימם לפני קבלתו/ה ללימודי התואר השני. יש לסיים כל קורס בציון 80 לפחות.
מבוא לפסיכולוגיה 2 נקודות
פסיכופיזיולוגיה 2 נקודות
פסיכולוגיה התפתחותית 4 נקודות
תיאוריות אישיות 2 נקודות
פסיכולוגיה אבנורמלית/פסיכופתולוגיה 4 נקודות
א. קורסים מתודולוגיים
318.4000 מחקר חינוכי וסטטיסטיקה + תרגיל 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4640 מחקר איכותני 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
ב. שיעורי חובה של ההתמחות- בהיקף של 12 שעות שבועיות סמסטריאליות
חובות שנה א'
318.4012 מושגי היסוד שבבסיס פסיכותרפיה בגישה אינטגרטיבית שיעור 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4017 גישות אינטגרטיביות לפסיכותרפיה בדגש דינמי שיעור 3 שעות שבועיות סמסטריאליות
חובות שנה ב'
318.4031 גישות אינטגרטיביות לפסיכותרפיה בדגש סומטי – חובה בשנה ב' שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4028 גישות אינטגרטיביות לפסיכותרפיה בדגש רוחני- חובה בשנה ב' שיעור 3 שעות שבועיות סמסטריאליות
סמינריונים
318.4280 משפחה בסיר לחץ סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4411 מיינדפולנס ומדיטציה כגישה וכלי טיפולי סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4157 אכפתיות והרצון להיטיב סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
105.5533 לידה- ממטאפורה לממשות: קריאות פמיניסטיות יהודיות ופסיכואנליטיות סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
שיקלול הציון הסופי
הציון הסופי במסלול א' מורכב כלהלן:
עבודת גמר מחקרית 30%
עבודות סמינריוניות 40%
שאר הקורסים 30%
סה"כ 100%
הציון הסופי במסלול ב' מורכב כלהלן:
מבחן גמר 20%
עבודות סמינריוניות 35%
שאר הקורסים 45%
סה"כ 100%
ד. התכנית הרב-תחומית בחינוך והתפתחות בגיל הרך
ראש התוכנית: דוקטור יאיר זיו
תכנית הלימודים מעניקה בסיס ידע רחב ועדכני בנושאים הקשורים לחינוך והתפתחות בגיל הרך, מהלידה ועד שנות ביה״ס הראשונות. התכנית מושתתת על גישה רב-תחומית, הבאה לידי ביטוי בארגונה של תוכנית הלימודים על פי ארבעה אשכולות נושאיים: (א) תהליכים התפתחותיים: התפתחות תקינה וחריגה (ב) התערבויות חינוכיות (ג) תכניות וסביבות למידה (ד) חברה, מדיניות, וניהול. מבנה זה מאפשר התייחסות לתהליכים בתוך הפרט, תוך זיקה אל ההקשר הרחב יותר- משפחתי, חינוכי, ניהולי-ארגוני ותרבותי.
התכנית מיועדת לאנשי חינוך, למטפלים ולאנשי מקצוע בתחומים שונים המעוניינים להרחיב ולהעמיק את הידע בתחום הגיל הרך. תוכנית הלימודים מתאימה למעוניינים לעסוק במחקר, למכינים עצמם לקראת תפקידי הדרכה, יעוץ וריכוז פרויקטים חינוכיים בגיל הרך, במערכת החינוך, בעיריות וברשויות מקומיות. במסלול א׳ (עם כתיבת עבודת גמר מחקרית) היקף שעות הלימוד הינו 32 שעות שבועיות סמסטריאליות ובמסלול ב׳ (עם פרוייקט גמר) היקף השעות הינו 40 שעות שבועיות סמסטריאליות.
החל משנת הלימודים תשע״ט, התכנית כוללת גם מסלול לימודים מעשי המאפשר קבלת ״תעודת מקצוע״ של משרד הכלכלה כ״מדריך לגיל הרך״. מסלול ייחודי זה דורש שנת לימודים נוספת (שנה שלישית במחלקה ללימודי המשך של הפקולטה לחינוך), ציון ממוצע של 85 ומעלה בתום שנת הלימודים הראשונה, וכן עמידה בראיון אישי אשר יתקיים בתום השנה הראשונה ללימודים.
תנאי קבלה (בנוסף לתנאי הקבלה הכלליים)
- ממוצע של 80 לפחות בכל אחד מחוגי הלימוד לתואר ראשון.
- ציון של 75 לפחות במבחן הכניסה באנגלית של החוג.
- ראיון אישי ו/או קבוצתי אליו יוזמנו חלק מהמועמדים על פי החלטת ועדת הקבלה.
דרישות להגשת מועמדות
- טופס פרטים אישיים (נספח 6 א).
- טופס קורות חיים (נספח 6 ה).
לימודי השלמה
סדנא על מערכת החינוך בישראל
התפתחות ילד 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
התפתחות בהתבגרות 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
השלמות בשיטות מחקר 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
השלמות במחקר כמותי וסטטיסטיקה 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
פסיכולוגיה קוגניטיבית 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
סמינריון מחקרי מלימודי התואר ראשון בחוג 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
נדרש ציון של 80 לפחות בכל קורס.
תתכן דרישה לקורסי השלמה נוספים על פי המלצת ועדת הקבלה והחלטת ראש התוכנית.
מבנה הלימודים
הלימודים יתנהלו בשני מסלולים:
מסלול א׳ – לימודים עם כתיבת עבודת גמר מחקרית (32 שעות שבועיות סמסטריאליות + עבודת תיזה). בנוסף לשיעורי החובה (18 שעות שבועיות סמסטריאליות) לימודי הבחירה כוללים 14 שעות שבועיות סמסטריאליות: שתי עבודות סמינריוניות (8 שעות שבועיות סמסטריאליות) ושיעור בחירה בהיקף של 6 שעות שבועיות סמסטריאליות.
מסלול ב׳ – לימודים עם פרוייקט גמר (40 שעות שבועיות סמסטריאליות + פרוייקט גמר). בנוסף לשיעורי החובה לימודי הבחירה (20 שעות שבועיות סמסטריאליות) כוללים: שתי עבודות סמינריוניות (8 שעות שבועיות סמסטריאליות) ושיעורי בחירה בהיקף של 12 שעות שבועיות סמסטריאליות.
הסטודנטים בשני המסלולים ילמדו לפחות קורס אחד בכל אחד מהאשכולות (שיעור חובה, שיעור בחירה או סמינריון).
תנאי מעבר לשנה ב׳ – ציון של 75 לפחות בכל אחד מקורסי החובה.
תכנית הלימודים – קורסי חובה
מסלול א׳
שנה א' חובה
מחקר כמותי וסטטיסטיקה לתואר שני + תרגיל (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
מחקר איכותני (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
התפתחות ולמידה בגיל הרך (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
מבט אנתרופולוגי על חינוך בגיל הרך (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
תוכניות התערבות בגיל הרך: הערכה ועיצוב (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
שנה ב' חובה
תכנון וכתיבת הצעות מחקר (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
למידה ותוכניות לימודים בגיל הרך (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
סך הכל 18 שעות שבועיות סמסטריאליות
מסלול ב׳
שנה א' חובה
מחקר כמותי וסטטיסטיקה לתואר שני + תרגיל (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
מחקר איכותני (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
התפתחות ולמידה בגיל הרך (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
מבט אנתרופולוגי על חינוך בגיל הרך (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
תוכניות התערבות בגיל הרך: הערכה ועיצוב (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
שנה ב' חובה
למידה ותוכניות לימודים בגיל הרך (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
סמינר אינטגרטיבי – חובה למסלול ב' (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
סך הכל 20 שעות שבועיות סמסטריאליות
קורסים מחוץ לתוכנית
ניתן ללמוד קורס בחירה (בהיקף של 4 שעות שבועיות סמסטריאליות) מחוץ לתוכנית, באישור ראש התוכנית על בסיס מקום פנוי ובאישור המרצה ומזכירות החוג.
אשכולות לפי נושאים
אשכול 1: תהליכים התפתחותיים: התפתחות תקינה וחריגה
318.4101 התפתחות ולמידה בגיל הרך (קורס חובה) שיעור ותרגיל 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4277 הקריירה ההורית חלק א' סמינריון 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4278 הקריירה ההורית חלק ב' סמינריון 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.3008 פסיכופתלוגיה התפתחותית שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4247 קירבה ונפרדות ביחסים קרובים (לא יינתן בתשפ"א) שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4273 הפרעות התפתחותיות בגיל הרך (לא ינתן בתשפ"א) שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4268 אתגרים ואירועי חיים לוחצים בילדות שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4128 קוגניציה חברתית בילדות (לא ינתן בתשפ"א) סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4716 פסיכופתולוגיה של ילדים וביטוייה בקולנוע ובספרות שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4287 משפחה בסיר לחץ סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4217 ויסות רגשות אצל הורים סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4288 יחסי גומלין בין תהליכים פסיכולוגיים וביולוגיים בעקבות דחק סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4157 אכפתיות והרצון להיטיב סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4328 הורות בצל טראומה שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
אשכול 2: התערבויות חינוכיות
318.4149 תוכנית התערבות בגיל הרך:הערכה ועיצוב (קורס חובה) שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4145 תיאוריות התקשרות:יישומים לאבחון ולהתערבות סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4003 יעוץ והנחיה להורים שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4165 סמינר אינטגרטיבי שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4411 מיינדפולנס ומדיטציה כגישה וכלי טיפולי סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
במסגרת האשכול ה-2 ניתן להירשם גם לקורסים הבאים:
319.4501 תקשורת תומכת וחליפית שיעור 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
הרישום הוא על בסיס מקום פנוי ובאישור המרצה ומזכירות החוג לחינוך מיוחד. העבודה בקורס (סמינריון/רפרט) תוגש בנושא הקשור בגיל הרך.
אשכול 3: תכניות וסביבות למידה
318.4119 למידה ותוכניות לימודים בגיל הרך (לא ינתן בתפ"א) שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4162 אקלים הגן – הערכה ועיצוב שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.3007 עשיה וחשיבה בסביבות למידה סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות י
אשכול 4: חברה, מדיניות, וניהול
318.4155 מעגל החיים – מבט תרבותי (לא יינתן בתשפ"א) סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4151 משחק ילדים – מבט אנתרופולוגי שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
במסגרת האשכול ה-4 ניתן להירשם גם לקורס הבא:
316.4077 ״זכויות ילדים״: היבטים משפטיים, וחינוכיים סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
הרישום הוא על בסיס מקום פנוי ובאישור המרצה ומזכירות החוג. העבודה בקורס (סמינריון/רפרט) תוגש בנושא הקשור בגיל הרך.
שקלול הציון הסופי
הציון הסופי במסלול א׳ מורכב כלהלן:
עבודת גמר מחקרית 40%
עבודות סמינריוניות 30%
שאר הקורסים 30%
סך הכל 100%
הציון הסופי במסלול ב׳ מורכב כלהלן:
סמינר אינטגרטיבי 25%
עבודות סמינריוניות 30%
שאר הקורסים 45%
סך הכל 100%
ה. התכנית לייעוץ והדרכת הורים
ראש המגמה: פרופסור מירי שרף
מטרתה של התוכנית בייעוץ והדרכת הורים היא להכשיר אנשי מקצוע לייעוץ והדרכה להורים ולהכשיר חוקרים שיתמחו בתחום זה.
התכנית תכלול הכרות מעמיקה עם תיאוריות וגישות מרכזיות בהורות ועם המחקר העדכני בתחום ההורות ולימוד מיומנויות בעבודה פרטנית, דיאדית וקבוצתית שתסייענה בייעוץ והדרכה של הורים באוכלוסיות מרקע חברתי, כלכלי ותרבותי מגוון.
במסגרת הפרקטיקום הסטודנטים בתכנית יחקרו ויפעילו תכניות המתייחסות להורות וליחסי הורים וילדים בתקופות התפתחותיות שונות, בקרב אוכלוסיות מגוונות, הן נורמטיביות והן קבוצות סיכון. הפרקטיקום יכלול התנסות בהתערבות אישית, דיאדית וקבוצתית במרכזים ושירותים שבמסגרתם תתבצע ההתנסות.
פריסת הלימודים על פני השבוע והשנה האקדמית:
לימודי התכנית יתפרסו על פני יומיים, יום לימודים ויום עבודה מעשית, בהתאם ללוח השנה האקדמי של האוניברסיטה. במסגרת הפרקטיקום יקדיש כל תלמיד יום בשבוע (שש שעות) לצורך תצפיות ועבודה עם הורים. בתום לימודי התואר שני ימשיכו הסטודנטים ללימודי שנה שלישית של התמחות במסגרת המחלקה ללימודי המשך והתפתחות מקצועית שתכלול שיעור וליווי של הדרכה ותתבסס על עבודתם של הסטודנטים בשדה.
תנאי קבלה (בנוסף לתנאי הקבלה הכלליים לחוג לייעוץ והתפתחות האדם):
א. בעלי תואר ראשון ממוסד מוכר להשכלה גבוהה בארץ או בחוץ לארץ בציון סופי של 85 לפחות בחוגי הלימוד לתואר ראשון: התפתחות האדם, פסיכולוגיה, מדעי ההתנהגות, עבודה סוציאלית ומקצועות הבריאות והרווחה.
ב. ציון 80 לפחות בבחינת כניסה באנגלית.
ג. ראיון אישי ו/או קבוצתי אליו יוזמנו חלק מהמועמדים.
ד. שתי המלצות. אחת על הכישורים האקדמיים ואחת על הכישורים המקצועיים והאישיים.
ה. ציון של 80 לפחות בכל קורס בלימודי השלמה (במידה ונדרשים).
דרישות להגשת מועמדות:
- גיליון ציונים מקורי וחתום אותו יש להעביר בדואר/ידנית למדור הרשמה לתארים מתקדמים.
- שתי המלצות. אחת על הכישורים האקדמיים ואחת על הכישורים המקצועיים והאישיים. המלצות אלו תשלחנה ישירות על ידי הממליץ על גבי הטופס בנספח 6ו׳ לחוג לייעוץ והתפתחות האדם.
- טופס קורות חיים (נספח 6ז').
- טופס פרטים אישיים לתואר שני ( (נספח 6 א') ותמונת פספורט.
מועמדים שסיימו תואר ראשון בחוג אחר, יהיו רשאים להגיש את מועמדותם אך יהיו חייבים בתכנית השלמות אישית. פטור מהקורסים בלימודי השלמה יינתן על-פי תעודות (סילבוסים תואמים) המעידות על עמידה בקורסים זהים בציון של 80 לפחות. יש להמציא תעודות וסילבוסים אלו במועד הרישום ולצרפם לטופסי ההרשמה. לא יידונו אישורים וסילבוסים לאחר מכן.
בשל מספר המקומות המוגבל יבחרו המועמדים עם הדירוג הגבוה ביותר. ועדת הקבלה דנה בשלב הראשון במועמדים שציינו בעדיפות ראשונה את התכנית לייעוץ והדרכת הורים. לצערנו, לא נוכל לאפשר משוב במידה של אי קבלה.
לימודי השלמה
פסיכופתולוגיה 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
תיאוריות אישיות 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
התפתחות הילד 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
התפתחות בהתבגרות 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
השלמות בשיטות מחקר 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
השלמות במחקר כמותי וסטטיסטיקה 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
סדנא על מערכת החינוך בישראל
תכנית הלימודים
מסלול א׳
מחקר כמותי וסטטיסטיקה + תרגיל (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
מחקר איכותני (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
הקרירה ההורית: היבטים תיאורטיים, מחקריים ויישומיים – סמינר (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
גישות פרטניות ודיאדיות בעבודה עם הורים (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
פרקטיקום א' בייעוץ והדרכת הורים (שיעור והדרכה) (2 שעות שבועיות סמסטריאליות) לשקלול
1 סדנה (לא לשקלול)
תכנון וכתיבת הצעות מחקר (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
שיעור בחירה (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
פרקטיקום ב' בייעוץ והדרכת הורים (שיעור והדרכה) (2 שעות שבועיות סמסטריאליות לשקלול)
הנחיית קבוצות הורים (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
סמינריון לבחירה (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
שיעור בחירה (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
סך הכל 36 שעות שבועיות סמסטריאליות
מסלול ב׳
מחקר כמותי וסטטיסטיקה + תרגיל 4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
מחקר איכותני (2 שעות שבועיות סמסטריאליות)
הקרירה ההורית: היבטים תיאורטיים, מחקריים ויישומיים – סמינר (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
גישות פרטניות ודיאדיות בעבודה עם הורים (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
פרקטיקום א' בייעוץ והדרכת הורים (שיעור והדרכה) (2 שעות שבועיות סמסטריאליות לשקלול)
1 סדנה (לא לשקלול)
שיעור בחירה (8 שעות שבועיות סמסטריאליות)
פרקטיקום ב' בייעוץ והדרכת הורים (שיעור והדרכה) (2 שעות שבועיות סמסטריאליות לשקלול)
הנחיית קבוצות הורים (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
סמינריון לבחירה (4 שעות שבועיות סמסטריאליות)
שיעורי בחירה (6 שעות שבועיות סמסטריאליות)
סך הכל 40 שעות שבועיות סמסטריאליות
קורסי חובה שנה א'
318.4000 מחקר כמותי וסטטיסטיקה לתואר שני + תרגיל שיעור ותרגיל 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4640 מחקר איכותני שיעור ותרגיל 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4277 הקרירה ההורית: היבטים תיאורטיים, מחקריים ויישומיים חלק א' סמינריון 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4278 הקרירה ההורית: היבטים תיאורטיים, מחקריים ויישומיים חלק ב' סמינריון 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4412 גישות פרטניות ודיאדיות בעבודה עם הורים שיעור 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4413 פרקטיקום א' חלק א' בייעוץ והדרכת הורים שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4415 פרקטיקום א' בייעוץ והדרכת הורים שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות (לא לשקלול)
קורסי חובה שנה ב'
318.4404 פרקטיקום ב' בייעוץ והדרכת הורים חלק א' 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4417 פרקטיקום ב' בייעוץ והדרכת הורים חלק ב' 2 שעות שבועיות סמסטריאליות (לא לשקלול)
318.4418 הנחיית קבוצות הורים חלק א' שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4419 הנחיית קבוצות הורים חלק ב' שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
סמינריונים
318.4411 מיינדפולנס ומדיטציה כגישה וכלי טיפולי סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4145 תיאוריית התקשרות: יישומים לאבחון ולהתערבות סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4157 אכפתיות והרצון להיטיב סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4287 משפחה בסיר לחץ סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4227 מוטיבציה וויסות לימודי בחיי היום יום סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4128 קוגניציה חברתית בילדות (לא ינתן בתשפ"א) סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4217 ויסות רגשות אצל הורים סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4288 יחסי גומלין בין תהליכים פסיכולוגיים וביולוגיים בעקבות דחק סמינריון 4 שעות שבועיות סמסטריאליות
שיעורי בחירה
318.4267 טיפול משפחתי שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4416 מבוא לטיפול זוגי 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4509 פוטו תרפיה שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4716 פסיכופתולוגיה של ילדים וביטוייה בקולנוע ובספרות שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4268 אתגרים ואירועי חיים לוחצים בילדות שיעור 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4328 הורות בצל טראומה 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4285 טיפול רגשי הנעזר בבעלי חיים – היש חיה כזו? 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4286 פסיכופתולוגיה 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
318.4228 פסיכודרמה: פעולה, מוח ויצירתיות 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
מסלול לימודי מחקר מקדים
המסלול מיועד למועמדים המבקשים להירשם ללימודי מחקר מקדים (השלמות לדוקטורט) ו/או מבקשים להשלים את עבודת הגמר (תזה).
תנאי קבלה
מועמד המבקש להירשם ללימודי מחקר מקדים והינו בעל תואר ״מוסמך״ ללא עבודת גמר, חייב למלא את התנאים הבאים:
א. בעל תואר ״מוסמך״ ללא עבודת גמר ממוסד מוכר בציון סופי של 90 לפחות ובכפוף לתקנון הרשות ללימודים מתקדמים.
ב. הסכמה בכתב ממנחה אשר מסכים להנחותו בעבודת הגמר המחקרית (תזה).
דרישות המסלול
א. השלמת כתיבת עבודת הגמר המחקרית.
ב. במידת הצורך, עמידה בתכנית הלימודים אשר תוגדר על ידי הוועדה החוגית ללימודי התואר השני.
סיום הלימודים במסלול זה אינו מהווה קבלה אוטומטית ללימודי תואר שלישי ויש צורך לעמוד בכל הקריטריונים ובהליך להגשת מועמדות לפי ההנחיות להגשת מועמדות לדוקטורט.
3