חוג לימודים לתואר שני
ולימודים לתואר דוקטור בפילוסופיה
ראש בית הספר: דוקטור לימור גולדנר
חברי הסגל האקדמי
פרופסור מן המנין : פרופסור רחל לב-ויזל (אמריטוס).
מרצה בכיר: דוקטור הוד אורקיבי, דוקטור כוכבית אלפנט, דוקטור מיכל בת-אור, דוקטור לימור גולדנר, דוקטור דפנה רגב.
מרצה: דוקטור טל חן רבינוביץ, דוקטור דני יניב (מומחה), דוקטור ג׳ואנה כהן צ׳מנסקי, דוקטור רינת פניגר-שאל, דוקטור עינת שופר (מומחה).
עמית הוראה ומורים מן החוץ: דוקטור נטע אורן, דוקטור אריאל גלור נגה, דוקטור ברכה אזולאי, דוקטור ליאת אילון, דוקטור תמי אינשטיין.
דוקטור אילנה אליקים, גברת חנה אקשטיין ריין, דוקטור דב בלום, גברת בן אמיתי דפנה, גברת בן עזר עירית, מר דויד בנטואיץ, גברת מילכה בר-ליאון, גברת שרי גבע, דוקטור תמי גברון, גברת יעל דומני, דוקטור מאיה וולקן, דוקטור אבישי זאבי, דוקטור רננה ירושלמי, גברת ליאורה ירימי, דוקטור יפעת כרמל, דוקטור שי לוינגר, דוקטור ערן לייטנר, גברת עדנה לשם, דוקטור אורנה מגידס, מר אבי מזור, גברת דנה מלכי סיגל, גברת מעין סלומון גימון, גברת תמר סלע, גברת עמליה סלעי, דוקטור דיתה פדרמן, גברת עפרה פרל דקל, גברת יהודית צדרבאום, דוקטור רוית ראופמן, דוקטור אפרת רוגינסקי, דוקטור יפתח רון, דוקטור אלון רז, דוקטור מייטרי שחם, דוקטור רותי שמש.
יושב ראש הוועדה לתואר שני: דוקטור לימור גולדנר
יושב ראש הועדה לתואר שלישי: דוקטור הוד אורקיבי
ראש מגמת טיפול באמצעות אמנות חזותית: דוקטור מיכל בת אור
ראש המגמה לטיפול באמצעות תנועה ומחול: דוקטור עינת שופר
ראש המגמה לטיפול באמצעות פסיכודרמה/דרמה תרפיה: דוקטור רינת פניגר שאל
ראש המגמה לטיפול באמצעות מוסיקה: דוקטור כוכבית אלפנט
מרכזת אקדמית לתכניות במבחר: דוקטור לימור גולדנר
מרכזת המגמה לטיפול באמנות חזותית נשים חרדיות: דוקטור ג׳ואנה כהן צ׳מנסקי
מרכזת המגמה לטיפול באמצעות פסיכודרמה נשים וגברים חרדים: דוקטור אילנה אליקים
ראש היחידה ללימודי שדה אקדמיים: גברת עמליה סלעי
מרכזת לימודי שדה מבח״ר: גברת יפית איתן
מזכירות בית הספר
מינהלן בית הספר: גברת מרים לוין
דואר אלקטרוני: mlevin@univ.haifa.ac.il
טלפון: 04-8249750
מרכזת תכניות בית הספר: גברת יעל ביתן
דואר אלקטרוני: ybitan@univ.haifa.ac.il
טלפון: 04-8240943
מרכזת תכניות חרדים: גברת אניה פרוקופצ'וק
דואר אלקטרוני: aprokopech@staff.haifa.ac.il
טלפון: 04-8249531
חדר 802 מגדל אשכול קומה 8
מרכזת היחידה ללימודי שדה: גברת מאי סוויד אילני
דואר אלקטרוני: msweidil@univ.haifa.ac.il
טלפון: 04-8288824
חדר 318 ,משכן לאמנויות
שעות הקבלה: ימים א׳-ה׳ בין השעות 13:00-10:0
פקס: 04-8288685
אתר בית הספר באינטרנט:
artschool/departments/he/php.index/il.ac.haifa.hw://httpדוקטור
לימודים לתואר שני מוסמך האוניברסיטה (M.A)
מטרת הלימודים
תכנית הלימודים לתואר שני בטיפול באמצעות אמנויות מבוססת על המטרות הבאות:
א. הכשרת מטפלים באמצעות אמנויות בתחומי המגמות השונות של המקצוע, במסגרות טיפוליות (בשירותי בריאות, רווחה, חינוך ושיקום) במגוון אוכלוסיות בעלות רקע אתני ותרבותי שונה.
ב. קידום המחקר בתחומי הטיפול באמצעות אמנויות תוך פיתוח מודלים תיאורטיים ושיטות מחקר חדשניות.
ג. הכשרה וקידום חוקרים וסגל אקדמי לתפקידי הוראה והדרכה במסגרות אקדמיות.
ד. הכשרת מומחים בטיפול באמצעות אמנויות בעלי השכלה אקדמית מתאימה שיוכלו להורות ולהדריך בתחום הטיפול באמצעות אמנויות בשירותים טיפוליים במערכות רווחה, בריאות, חינוך ושיקום.
מובהר, כי תכנית הלימודים אומנם מאפשרת התפתחות וצמיחה אישית, אך היא אינה מהווה טיפול. מומלץ לסטודנטים לעבור במהלך הלימודים טיפול על ידי מטפל מוסמך כדי לתת מענה לסוגיות אישיות שעשויות לעלות במהלך הלימודים.
במסגרת בית הספר לטיפול באמצעות אמנויות ניתן ללמוד במגמות הבאות:
אמנות חזותית
תנועה ומחול
מוסיקה
דרמה תרפיה פסיכודרמה
בשנה הראשונה יילמדו מספר קורסים עם תכנים משני התחומים
תנאי קבלה לתכנית הלימודים הרגילה בכל המגמות
1 .זכאות לתואר ראשון ממוסד להשכלה גבוהה בארץ או מחוץ לארץ המוכר על ידי המועצה להשכלה גבוהה, בציון סופי משוקלל של 85 לפחות. יש להגיש תעודה וגיליון ציונים. (מועמד שיסיים את לימודיו בשנת הלימודים הנוכחית יצרף גיליון ציונים מקורי ואישור לגבי יתרת חובותיו לתואר ראשון. אין אפשרות להתחיל לימודי תואר שני ללא סיום חובות שמיעה של התואר הראשון);
2 .עמידה בדרישות לימודי הקדם – ראה פירוט בהמשך;
3 .עמידה במבחן קבלה באנגלית בציון 80 לפחות (ניתן לגשת לשני מועדים);
4 .קורות חיים + תמונת פספורט;
5 .הצהרת כוונות אישית;
6 .הצהרת סטודנט חתומה;
7 .המלצה מגורם אקדמי (תישלח על ידי הממליץ בלבד);
8 .טבלת שעות מתחום האמנות הרלבנטי;
9 .ראיון קבוצתי/אישי – בשל מספר המקומות המוגבל לתכניות יוזמנו לראיון רק חלק מהמועמדים על פי שיקול דעתה של ועדת הקבלה.
מועמדים בוגרי אוניברסיטאות מוכרות מחוץ לארץ וכן בוגרי אוניברסיטאות בעלות שלוחות בישראל, אשר פועלות באישור המועצה להשכלה גבוהה, יחויבו לעמוד בהצלחה במבחן GRE או בלימודי השלמה במסגרת התואר הראשון.
מועמד בעל תואר ראשון ממוסד להשכלה גבוהה ששפת ההוראה בו אינה עברית חייב לעמוד בבחינת ידע בעברית ברמה הנדרשת על ידי האוניברסיטה כתנאי לזכאותו לתואר.
לימודי קדם בתחום הפסיכולוגיה והמחקר (השלמת קורסים אלה אינה מבטיחה קבלה אוטומטית לתכנית)
מועמד בעל תואר ראשון שלא למד את הקורסים הבאים במסגרת התואר, יחויב בהשלמות הנלמדות ברמת התואר הראשון. השלמות אלה אינן נכללות בתוכנית התואר השני: מבוא לפסיכולוגיה (2 נקודות), פסיכופיזיולוגיה (2 נקודות) פסיכולוגיה התפתחותית (4 נקודות), פסיכופתולוגיה /פסיכולוגיה אבנורמלית (4 נקודות), תיאוריות אישיות (2 נקודות), שיטות מחקר (2 נקודות), סטטיסטיקה (2 נקודות).
יש לסיים את כל קורסי הקדם בציון של 80 לפחות בכל אחד מהם עד תחילת שנת הלימודים.
לימודי קדם ושעות בתחום האמנות הרלוונטי – סך הכל 500 שעות (השלמת שעות אלה אינה מבטיחה קבלה אוטומטית לתכנית)
בעל תואר ראשון שאינו מתחום האמנויות צריך לצבור 500 שעות לימוד מתחום האמנות הרלבנטי. 300 שעות לימוד ממוסד אקדמי מוכר על ידי המועצה להשכלה גבוהה או ממוסד מקצועי או אמנותי המוכר על ידי משרד החינוך ו/או התרבות והספורט. בנוסף 200 שעות לא פורמליות בהתאם למגמה. יש להגיש אישורים על כל 500 השעות.
בגרות בהיקף 5 יחידות לימוד מזכה ב-200 שעות פורמליות.
יש לפרט בטופס טבלת שעות מעשיות המופיע באתר האינטרנט של בית הספר.
במגמת אמנות חזותית: בנוסף יש לשלוח עם כל המסמכים צילום בצבע של 5 עבודות באמנות על נייר A4 .
בית הספר רשאי לאשר השלמת חלק מהשעות במהלך השנה הראשונה ללימודים, אך לא כחלק מהלימודים, באישור ראש המגמה. אין אפשרות לעבור לשנה ב ללא השלמת כל השעות הנדרשות.
פטור מלימודי השלמה יינתן אך ורק על בסיס הצגת מסמכים רשמיים רלבנטיים מהמוסד.
מבנה הלימודים
הלימודים בבית הספר מתקיימים בשני מסלולים:
מסלול א׳: היקף תכנית הלימודים הינו 32 שעות שבועיות סמסטריאליות, כולל כתיבת עבודת גמר מחקרית (תזה), חובה של הגשת סמינריון אחד. (תכניות הלימודים כוללות גם קורסי חובה נוספים אשר היקף השעות אינו כלול במניין השעות לתואר).
מסלול ב׳: היקף תכנית הלימודים הינו 36 שעות שבועיות סמסטריאליות כולל מבחן גמר וחובה של הגשת 2 סמינריונים. (תכניות הלימודים כוללות גם קורסי חובה נוספים אשר היקף השעות אינו כלול במניין השעות לתואר).
משך הלימודים הינו שנתיים (במסלול עם תזה קיימת אפשרות לשלוש שנים, לכתיבת התזה).
היקף הלימודים בסמסטר א ובסמסטר ב- יום בשבוע באוניברסיטה ויום נוסף של הכשרה מעשית בשדה. בחופשת סמסטר יתקיימו סדנאות חובה. במהלך חודש יולי יתקיימו קורסים במתכונת אינטנסיבית. הקורסים בשיטות מחקר ופסיכותרפיה הינם קורסים מתוקשבים.
תכנית מבח״ר – תכנית לימודים לתואר שני בפסיכודרמה עבור נשים חרדיות וגברים חרדים ואמנות חזותית עבור נשים חרדיות
תכניות המותאמות לצרכי הקהילה החרדית אך מקבילות לתכניות הלימודים הרגילות בבית הספר המתקיימות באוניברסיטת חיפה וזהות לה בדרישות האקדמיות. הלימודים יתקיימו בבניין המכללה החרדית מבח״ר בבני ברק.
תלמידי התכניות הינם חלק בלתי נפרד מתלמידי בית הספר והינם תלמידי אוניברסיטת חיפה לכל דבר ועניין. תעודת התואר שני שתוענק למוסמכי התכניות היא תעודת תואר שני בטיפול באמנויות – פסיכודרמה/אמנות חזותית של אוניברסיטת חיפה.
קיימת חובת נוכחות בכל השיעורים. היעדרות העולה על שני מפגשים לאורך הסמסטר עלולה להביא לביטול השתתפות הסטודנט בקורס.
הכשרה מעשית
לצד הלימודים האקדמיים תתקיים הכשרה מעשית והדרכה. ההכשרה המעשית נועדה לפתח, להרחיב ולהעמיק את המיומנויות הקליניות של הסטודנט ולאפשר אינטגרציה בין הידע התיאורטי והמחקרי לפרקטיקה. בנוסף ליום הלימוד באוניברסיטה, נדרש הסטודנט לשריין יום נוסף בשבוע לצורך הכשרה מעשית והדרכה. בשנה א׳ ההכשרה המעשית מתקיימת במתכונת של סמינר קליני במסגרות של בריאות, רווחה, חינוך, או שיקום כאשר הסטודנטים משובצים בקבוצות קטנות על ידי היחידה ללימודי שדה במסגרות שנבחרו על ידי היחידה. המדריכים מלווים את הסטודנטים ביום בו מתקיים הסמינר הקליני. היחידה משתדלת לשבץ את הסטודנט במקומות הכשרה קרוב למקום המגורים אך אינה מתחייבת או יכולה להיענות לכל בקשה או העדפה. בנוסף מתקיימת הדרכה קבוצתית באוניברסיטה.
בשנה ב׳ ההכשרה המעשית מתקיימת במתכונת של התנסות עצמאית במוסדות הקשורים לבריאות, רווחה, חינוך, או שיקום, תוך קבלת הדרכה פרטנית ממדריך הנמצא במקום ההכשרה. בנוסף מתקיימת הדרכה קבוצתית באוניברסיטה.
במספר מוסדות הסטודנטים יחוייבו לקבל חיסונים בהתאם לנהלי המקום ובהוראת משרד הבריאות. במספר מקומות הכשרה, הסטודנטים נדרשים לשריין יומיים בשבוע.
חובת נוכחות – קיימת חובת נוכחות סדירה בהכשרה המעשית בשדה לאורך כל השנה כולל חופשת סמסטר, הואיל ומתקיים קשר טיפולי. בכל היעדרות חריגה, יש לקבל אישור מראש היחידה ללימודי שדה. היעדרות מהכשרה מעשית מחייבת השלמת כל השעות החסרות. סטודנט אשר הופסקה לו, או הפסיק ביוזמתו את ההכשרה המעשית, משמעות הדבר שנכשל בקורס. הכשרה מעשית מתקיימת גם בחופשת הסמסטר.
הוצאות נסיעה להכשרה מעשית חלות על הסטודנט.
קיימת חובת נוכחות סדירה בכל מפגשי ההדרכה הקבוצתית באוניברסיטה. היעדרות העולה על שני מפגשים לאורך הסמסטר עלולה להביא לביטול השתתפות הסטודנט/ית בקורס.
במהלך שנת הלימודים הראשונה, ולא יאוחר מסוף חודש יוני, יש לסיים את ”לומדת האתיקה״ במודל, בציון של 85 לפחות. השלמת ה״לומדה״ מהווה תנאי לקבלת ציון עובר בלימודי שדה של שנה א׳ .
למסיימים את ההכשרה המעשית יוענק ספח התמחות ”הכשרה מעשית בטיפול באמצעות אמנויות באמנות חזותית/ דרמה תרפיה/ תנועה ומחול/ פסיכודרמה/ מוסיקה״, בהתאם למגמת הלימוד. מספר שעות ההכשרה המעשית הכולל במהלך שנתיים של לימודי התואר יהיה 600 שעות (כולל שעות הדרכה).
ראש היחידה ללימודי שדה: גברת עמליה סלעי
תכנית הכשרה מעשית מתקדמת – שנה ג׳
לאחר סיום התואר ניתן להשלים שעות הכשרה מעשית נוספות במסגרת תכנית להכשרה מעשית מתקדמת המוצעת על ידי המחלקה ללימודי המשך של הפקולטה למדעי הרווחה והבריאות בשיתוף עם בית הספר לטיפול באמצעות אמנויות.
התכנית נועדה לאפשר השלמת שעות הכשרה מעשית תחת הדרכה בהתאם למתווה המועצה להשכלה גבוהה, לדרישות הקבלה לאיגוד המקצועי ולמספר מקומות עבודה ציבוריים.
הקבלה לתוכנית לאחר סיום התואר אינה אוטומטית ומותנית בציון ”עובר״ בהכשרה המעשית בתוכנית התואר השני ובראיון אישי, ע״פ שיקול דעתה של וועדת הקבלה. בתום שנה זו, לאחר השלמת כל החובות, מסיים התכנית יהיה זכאי לאישור על השלמת 960 שעות הכשרה מעשית.
מעבר משנה א לשנה ב
סטודנט יעבור משנה א לשנה ב רק אם עמד בתנאים הבאים:
השלמת קורס מושגי יסוד באמנות חזותית/דרמה תרפיה/פסיכודרמה/תנועה/מוסיקה בציון 75 לפחות
השלמת יתר הקורסי בציון עובר (ניתן לראות את הציון של כל קורס בקטלוג קורסים באתר האוניברסיטה)
ציון עובר בהדרכה קבוצתית ובהכשרה מעשית
השלמת כל השעות הנדרשות מתחום האמנויות בהתאם למגמה
סטודנט שלא יעמוד בתנאים אלה לא יעבור לשנה ב. הסטודנט יוכל לחזור על קורסים אלה בשנה העוקבת. בכל מקרה לא יוכל לקחת במקביל כל קורס אחר משנה ב בביה"ס כל זמן שלא השיג את ציוני המעבר המפורטים
תנאי המעבר ממסלול ב (ללא תזה) למסלול א (עם תזה): ציון של 90 לפחות בקורסי החובה המתודולוגיים (שיטות מחקר בטיפול באמנויות), ממוצע 85 לפחות בקורסי החובה בתכנית, ציון של 85 לפחות בעבודה סמינריונית, התקשרו עם מנחה מתוך מרצי ביה"ס (או הפקולטה – באישור ראש המגמה) המורשה להנחות עבודות גמר מחקרויות בתום שנה א והגשת הצעה לעבודת גמר מחקרית – תזה בתום הסמסטר השלישי ללימודים.
בחינת הגמר
בחינת הגמר הינה בחינה מקיפה שמטרתה לבחון את האינטגרציה שיבצע הסטודנט בין הידע, המיומנויות והכלים שרכש במהלך הלימודים לתואר שני ובין הניסיון הקליני
שקלול הציונים
הציון הסופי במסלול א׳ מורכב כלהלן:
עבודת גמר מחקרית (תזה) 40%
עבודה סמינריונית 20%
יתר הקורסים 40%
סך הכל- 100%
הציון הסופי במסלול ב׳ מורכב כלהלן:
בחינת גמר מסכמת 25%
2 עבודות סמינריוניות 30%
יתר הקורסים 45%
סך הכל- 100%
הפסקת לימודים
סטודנט שנכשל בקורס כלשהו ו/או הכשרה מעשית חייב לחזור עליו בשנה העוקבת. נכשל או לא השלים את הקורס ו/או ההכשרה המעשית בשנה העוקבת – יופסקו לימודיו לאלתר. ראש בית הספר רשאי להפסיק בכל שלב לימודיו של סטודנט שנמצא בלתי מתאים למקצוע, או מטעמי עבירה על כללי האתיקה המקצועית. ההחלטה תתקבל בעצה אחת עם המרצים ו/ או המדריכים הנוגעים בדבר ועל פי המלצת הוועדה לענייני סטודנטים של בית הספר ובאישור הדיקן ללימודים מתקדמים.
זכאות לתואר
עם סיום לימודיו, על הסטודנט לפנות למזכירות בית הספר בבקשה לקבל אישור זכאות לתואר וקבלת הציונים על כל מטלות הלימודים, לרבות קבלת ציון בעבודת הגמר המחקרית (תזה) או בבחינת הגמר – ציון המעבר המינימאלי הינו 76 לפחות. הסטודנט יבדוק ויאשר במזכירות בית הספר את פרטיו האישיים, ציוניו הסופיים, ציון הגמר שלו ותאריך הזכאות לתואר. האוניברסיטה תיזום סגירת תואר לתלמיד שלא פנה למזכירות בית הספר להסדרת אישור הזכאות. לסטודנט זה ניתנת האפשרות לערער על פרטי אישור הזכאות שנשלח אליו עד 30 יום מתאריך קבלת האישור בדואר. חוסר תגובה יתקבל לאישור והסכמה.
תעודת המוסמך
תואר שני בטיפול באמצעות אמנויות, על פי המגמה בה למדו.
תכנית הלימודים
תכנית הלימודים בכל מגמה כוללת קורסי חובה לכל המגמות, קורסי חובה במגמה וסמינריונים.
הקורסים הנלמדים בתכנית: תיאוריות מתקדמות, כלי אבחון והערכה, שיטות מחקר בטיפול באמנויות, קורסי מיומנויות וסמינריונים בנושאים מקצועיים מגוונים, קורסי התנסות והכשרה מעשית.
תכנית הלימודים הקובעת היא לפי השנה בה החל הסטודנט את לימודיו.
שנה א׳
קורסי חובה לכל המגמות – הקורסים בשיטות מחקר יועברו באופן מתוקשב ולא ביום הלימודים
שם הקורס מספר שעות שבועיות סמסטריאליות
פסיכותרפיה מתוקשב 2
שיטות מחקר בטיפול באמנויות – מתוקשב 4
הדרכה קבוצתית (לא לשקלול) 5
הכשרה מעשית (לא לשקלול) 8
שנה ב׳
הדרכה קבוצתית (לא לשקלול) 5
הכשרה מעשית (לא לשקלול) 8
מגמת אמנות חזותית
שנה א׳ קורסי חובה וחובת בחירה
שם הקורס מספר שעות שבועיות סמסטריאליות
מושגי יסוד בטיפול באמצעות אמנות חזותית 4
מושגי יסוד בטיפול באמצעות אמנות 4
חזותית א – סדנא (לא לשקלול)
טיפול באמנות בגישה קהילתית/סינכרוניזציה בטיפול באמנות – סמינר 4
טיפול קבוצתי באמצעות אמנות 2
גישות השלכתיות בטיפול באמצעות אמנות / טיפול באמצעות אמנות ילדים ונוער 2
טיפול קבוצתי תיאוריה מתוקשב 2
שנה ב׳ קורסי חובה (מסלול ללא תזה – סמינר)
גישות השלכתיות בטיפול באמצעות אמנות / טיפול באמצעות אמנות ילדים ונוער 2
היבטים קליניים מתקדמים בטיפול באמצעות אמנות 8
טיפול באמצעות אמנות עם מבוגרים 2
המפגש עם ההורים בטיפול באמנות סדנא (לא לשקלול) 2
טיפול באמנות בטראומה/רב תרבותיות בטיפול באמנות – סמינר 4
מושגי יסוד בטיפול באמצעות אמנות חזותית מתקדמים – סדנא (לא לשקלול) 2
מגמת תנועה ומחול
שנה א׳ קורסי חובה
שם הקורס מספר שעות שבועיות סמסטריאליות
מושגי יסוד בטיפול באמצעות תנועה 4
טיפול קבוצתי מתיאוריה לפרקטיקה סדנא (לא לשקלול) 2
ניתוח תנועה – לאבאן סדנא (לא לשקלול) 3
היבטים התפתחותיים בטיפול בתנועה עם ילדים 4
התמודדות עם חולי – סמינר 4
שנה ב׳ קורסי חובה (מסלול ללא תזה – סמינר)
טיפול באמצעות תנועה מתקדמים 4
טיפול בתנועה בפסיכיאטריה 2
גישות הערכה והתערבות בטיפול בתנועה 4
על גוף תנועה וטראומה – סדנא (לא לשקלול) 2
המשפחה במעגל החיים בטיפול בתנועה – סמינר 4
התקשרות וגוף 4
מגמות דרמה תרפיה ופסיכודרמה
שנה א׳ קורסי חובה
שם הקורס מספר שעות שבועיות סמסטריאליות
מושגי יסוד בדרמה תרפיה 4
תהליך קבוצתי בדרמה תרפיה/פסיכודרמה (לא לשקלול) 4
תהליך קבוצתי בדרמה תרפיה/פסיכודרמה 4
מושגי יסוד בפסיכודרמה 4
שיטות הערכה בטיפול באמצעות דרמה – סמינר 4
שנה ב׳ דרמה תרפיה קורסי חובה (מסלול ללא תזה – סמינר)
מפגיעה לצמיחה סוגיות בתיאוריה ובשדה – סמינר 4
כישורי הנחייה קבוצתית בדרמה תרפיה 4
אוטוביוגרפיה 2
הורים ילדים ודרמה תרפיה 4
מיתוסים ואגדות בטיפול פרטני סדנא (לא לשקלול) 2
שנה ב׳ פסיכודרמה קורסי חובה (מסלול ללא תזה – סמינר)
כישורי הנחייה בפסיכודרמה פרטני 4
כישורי הנחייה בפסיכודרמה קבוצתי 4
פסיכודרמה בשילוב אמנויות עם ילדים והורים סדנא (לא לשקלול) 2
מפגיעה לצמיחה סוגיות בתיאוריה ובשדה – סמינר 4
פסיכודרמה חיובית 2
תכנית טיפול במוסיקה
שנה א׳ קורסי חובה וחובת בחירה
שיטות וטכניקות בטיפול במוסיקה 2
סוגיות יסוד בטיפול במוסיקה 4
אלתור קליני 2
אלתור קליני סדנא (לא לשקלול) 2
טיפול קבוצתי בטיפול במוסיקה סדנא (לא לשקלול) 2
היבטים קליניים בכלים מוסיקליים 4
הערכה מבוססת מוסיקה – סמינר 4
שנה ב׳ קורסי חובה (מסלול ללא תזה – סמינר)
סוגיות מקצועיות בעבודת המטפל במוסיקה 2
טיפול קבוצתי במוסיקה 2
פרספקטיבות תיאורטיות וקליניות 2
תיפוף וקול בטיפול במוסיקה סדנא (לא לשקלול) 2
מוסיקה ומילים 4
היבטים מדעיים ומחקריים בטיפול במוסיקה – סמינר 4
תכנית פסיכודרמה לנשים חרדיות
שנה א׳
שיטות מחקר איכותני 2
שיטות מחקר כמותני 2
מושגי יסוד בפסיכותרפיה 2
פסיכותרפיה מתקדם 2
מושגי יסוד בדרמה תרפיה 4
מושגי יסוד בפסיכודרמה 4
תהליך קבוצתי בדרמה/פסיכודרמה (לא לשקלול) 8
שיטות הערכה בטיפול בפסיכודרמה – סמינר 4
הדרכה קבוצתית (לא לשקלול) 4
הכשרה מעשית (לא לשקלול) 8
שנה ב׳
כישורי הנחייה בפסיכודרמה פרטני וקבוצתי 8
פסיכודרמה בשילוב אמנויות סדנא (לא לשקלול) 2
עבודה עם הורים וילדים סדנא (לא לשקלול) 2
טראומה – סמינר 4
פסיכודרמה נרטיבית 2
פסיכודרמה עם ילדים 2
הדרכה קבוצתית (לא לשקלול) 4
הכשרה מעשית (לא לשקלול) 8
תכנית פסיכודרמה לגברים חרדים
שנה א׳
מושגי יסוד בפסיכודרמה 4
פסיכותרפיה א + ב 4
תהליך קבוצתי בדרמה/פסיכודרמה (לא לשקלול) 8
מושגי יסוד בדרמה תרפיה 4
שיטות מחקר בטיפול באמנויות מתוקשב 4
שיטות הערכה בטיפול בפסיכודרמה – סמינר 4
הדרכה קבוצתית (לא לשקלול) 4
הכשרה מעשית (לא לשקלול) 8
שנה ב׳
פסיכודרמה עם ילדים 2
כישורי הנחייה פסיכודרמה פרטני וקבוצתי 8
טיפול באוכלוסיות מורכבות – סדנא (לא לשקלול) 2
טראומה – סמינר 4
עבודה עם ילדים והורים 2
פסיכודרמה בשילוב אמנויות – סדנא (לא לשקלול) 2
הדרכה קבוצתית (לא לשקלול) 4
הכשרה מעשית (לא לשקלול) 4
תכנית אמנות חזותית לנשים חרדיות
שנה א׳
שיטות מחקר איכותני 2
שיטות מחקר כמותני 2
מושגי יסוד בפסיכותרפיה 2
פסיכותרפיה מתקדם 2
מושגי יסוד בטיפול באמצעות אמנות 4
מושגי יסוד בטיפול באמצעות אמנות – סדנא (לא לשקלול) 6
טיפול קבוצתי באמצעות אמנות 2
טיפול דיאדי – סמינר 4
דיוקן עצמי סדנא (לא לשקלול) 2
הדרכה קבוצתית (לא לשקלול) 4
הכשרה מעשית (לא לשקלול) 8
שנה ב׳
טיפול באמצעות אמנות מתקדמים 4
גישות השלכתיות בטיפול באמצעות אמנות 2
טיפול בילדים ומתבגרים באמצעות אמנות 2
טיפול באמצעות אמנות עם מבוגרים 2
ילדים עדים לאלימות – סמינר 4
התערבות ממוקדת בטראומה 4
לשחרר את הביטוי הרגשי/פוטותרפיה סדנא (לא לשקלול) 2
הדרכה קבוצתית (לא לשקלול) 4
הכשרה מעשית (לא לשקלול) 8
חברי סגל היחידה ללימודי שדה:
גברת איילון ענת, גברת אלופי אורלי, גברת אפרתי אורית, גברת אשר יפעת, דוקטור בלום דב, גברת בליטי אירית, גברת בן יהודה מיה, גברת בר בסטר רויטל, גברת ברקין הדר, גברת גבע שרי, גברת גייגר ענת, גברת גיל אבישג, גברת דומני יעל, גברת דונסקי יפית, גברת דורי פרנקל טללית, דוקטור אירית הלפרין, גברת וינבר ענת, גברת זסלבסקי מאשה, גברת זמיר אלבז שירלי, גברת יקיר מיכל, גברת ירון שלומית, דוקטור רננה ירושלמי, גברת ירום נעמי, גברת יניב שרית, גברת יריב מירי, גברת כהן חיה, גברת כרמון פזית, גברת לב אזואלי תמר, גברת לביא יעל, גברת לוי דבורי, גברת ליברמן תמר, גברת עדנה לשם, גברת מוצרי רבקה, מר מזור אבי, גברת מלכי סיגל דנה, מר מלמד ניתאי, גברת מנדלסון ענת, גברת מנור דפנה, גברת מעוז מעיין, גברת מרכוס עתליה, גברת נבון אילת, גברת ניצן איה, גברת סלע ענבל, גברת סלמן ילנה, גברת פאר שרון, גברת פורליגר אביטל, גברת פינגר אורית, גברת צוק שני, גברת קוזניק חגית, גברת קינן ורד, גברת רביד בכר נעמה, גברת רולניצקי אורנה, גברת שי כרמלה, גברת שי עדי, גברת שמחון ורד, מר שפיר עזר.
לימודים לקראת תואר שלישי (Ph.D)
יושב ראש ועדת דוקטורט: דוקטור דפנה רגב
מטרות התכנית
לתת מענה לצורך ממשי לתוכנית דוקטורט בטיפול באמצעות אמנויות, שאינה מוצעת בארץ והינה מהבודדות המוצעות כעת בעולם.
להגדיל את איכות וכמות המחקרים בתחום כדי להמשיך ולבסס את מעמדו של הטיפול באמצעות אמנויות כמקצוע בריאות יישומי המעוגן בדיסציפלינה אקדמית מחקרית מובחנת.
לקדם מחקר בסיסי ויישומי, לפתח תיאוריה ומתודולוגיה ולקדם Based-Evidence- Practice לצד Research-Based-Practice
קהל היעד
בעלי תואר ”מוסמך” בטיפול באמצעות אמנויות עם תזה מאוניברסיטה המוכרת על ידי
אוניברסיטת חיפה
מוסמכים בטיפול באמצעות אמנויות ללא תזה: בכפוף להשלמת לימודי מחקר מקדים במשך שנה אחת. השלמת המחקר המקדים אינה מבטיחה קבלה אוטומטית לתכנית הדוקטורט.
לגבי מועמד אשר התואר השני שלו (עם עבודת גמר מחקרית או בלעדיה) אינו בטיפול באמצעות אמנויות או בתחום נושק, תבחן וועדת הדוקטורט בתיאום עם המנחה, את הרקע האקדמי של המועמד, ובהתאם לנושא המחקר המוצע תקבע הוועדה בהתאם להמלצת המנחה את תכנית הלימודים הנדרשת.
תנאי קבלה ודרישות קדם
ציון ממוצע של לפחות 90 בלימודי התואר השני ולפחות 90 בעבודת התזה
קורות חיים בעברית ובאנגלית
שתי המלצות מאנשי סגל אקדמי, אחת מהן תהיה ממנחה התזה בתואר השני (יישלחו ישירות למזכירות בית הספר)
אישור התקשרות בכתב ממנחה בדרגת מרצה בכיר ומעלה במסלול האקדמי הרגיל, מרשימת המנחים של בית הספר לטיפול באמצעות אמנויות, המוכן להנחות את המועמד בעבודת הדוקטורט
הצהרת כוונות – הרקע למחקר וחדשנותו, ניסוח של רעיון בר ביצוע עם שאלות מחקר ו/או השערות ראשוניות, תיאור ראשוני של המתודולוגיה הדרושה לשם ביצוע המחקר ותיאור תרומתו הצפויה של המחקר ברמה התיאורטית, מחקרית ויישומית (עד 5 עמודים ברווח כפול, גופן 12 )בטופס ייעודי של בית הספר
הערכה חיובית של הצהרת הכוונות על ידי הוועדה ללימודי דוקטורט של בית הספר. הוועדה רשאית לאשר, לדחות, להחזיר הצהרת כוונות לתיקון ו/או לזמן את המועמד/ת לראיון.
משך הלימודים לתואר השלישי הוא ארבע שנים, והוא מחולק לשני שלבים: שלב מחקר א׳ ושלב מחקר ב׳.
שלב מחקר א׳: משך הלימודים בשלב מחקר א׳ לא יעלה על שנתיים מתחילת סמסטר הלימודים בו התקבל התלמיד )כולל חופשת הסמסטר/הקיץ). במהלך תקופת לימודים זו, ולא יאוחר מסוף השנה האקדמית הראשונה, יידרש התלמיד להשלים את הצעת המחקר, לקבל את אישור המנחה להצעה ולהגישה לעיון הוועדה החוגית, וכן לעמוד בדרישות אחרות שהוטלו עליו על ידי הוועדה החוגית.
שלב מחקר ב׳: משך הלימודים בשלב מחקר ב׳ יהיה פרק הזמן שבין סיום שלב מחקר א׳ ועד ארבע שנים מתחילת הסמסטר בו התקבל התלמיד ללימודי תואר שלישי. במהלך תקופת לימודים זו, יידרש התלמיד להשלים את כתיבת עבודת הדוקטור, לקבל את אישור המנחה (והוועדה המלווה אם מונתה), אישור הוועדה החוגית, וכן להגישה לרשות ללימודים מתקדמים לצורך שיפוט.
תכנית לימודים
על כל סטודנט בשלב א להשתתף בסמינר סגל/דוקטורנטים שיתקיים בימי ה במספר מועדים בכל סמסטר שייקבעו בתחילת השנה בנוסף, מנחה עבודת הדוקטורט יקבע לסטודנט תכנית לימודים אישית. המנחה רשאי להטיל עליו חובת בחינה )בכתב א בעל פה) בקורסים שיידרש להשתתף בהם.
לא ניתן להגיש עבודת דוקטורט לשיפוט לפני סיום מלוא הקורסים הנדרשים .
א. לימודי חובה:
סמינר דוקטורט (4 שעות שבועיות סמסטריאליות ) ילווה את הלימודים במטרה לפתח את הסטודנט כחוקר בעל יכולת המשגה תיאורטית-קונספטואלית, בעל הבנה מתודולוגית מתקדמת, ובעל יכולת פיתוח של ידע חדש בתחום הטיפול באמצעות אמנויות. הסמינר מיועד ליצור סביבה אקדמית ומחקרית עשירה ומגרה, שתקדם תהליך כתיבה איכותי ופורה ומימוש מיטבי של הפוטנציאל המחקרי. במהלך הסמינר ירכשו הסטודנטים שליטה בשיח מחקרי מתקדם באמצעות דיון בסוגיות תיאורטיות, מתודולוגיות, יישומיות ולוגיסטיות עמן מתמודדים הסטודנטים שיהוו בסיס לדיון ביקורתי ובונה בשיעור. בנוסף, הסמינר יקנה כישורים ומיומנויות שיסייעו לסטודנטים בכתיבת עבודת המחקר ותערך היכרות עם הליכי פרסום בכתבי עת מדעיים, הצגה בכנסים וכתיבת בקשות למימון מחקרים על ידי קרנות תחרותיות.
חלק מהמפגשים יוקדשו לשיחות עם חוקרים בתחום שישתפו בניסיונם.
שיטות מחקר מתקדמות ברמה של תואר שני לפחות, בהתאם לסוג המחקר ובתאום עם המנחה.
ב. בנוסף, בהתאם לצרכי המחקר, מנחה עבודת הדוקטורט או הוועדה המלווה (אם מונתה כזו), רשאים לדרוש הרחבת לימודי הדוקטורט בהיקף של עד 16 שעות שבועיות סמסטריאליות, בהתאם לתקנון תואר שלישי.
ג. המנחה ו/או הוועדה המלווה רשאים להטיל על הסטודנטים חובת בחינה (בכתב או בעל פה) בשיעורים בהם הוא נדרש להשתתף.
ד. סטודנט ירצה אודות ממצאי מחקרו בפני קהילת חוקרי מרכז המחקר לטיפול באמצעות אמנויות על שם אמילי סגול בתאום עם המנחה טרם הגשת הצעת המחקר.