הפקולטה למדעי הרוח

http://hcc.haifa.ac.il/index.php/he/

דיקן הפקולטה: פרופסור אפרים לב

ראש מינהל הפקולטה: מר אהרן רפטר

חוגי הפקולטה

הפקולטה למדעי הרוח עוסקת בתרבות האדם, בהיסטוריה של החברה האנושית, ברוח האדם ובביטוייה בתחומי ההגות הפילוסופית, הספרות, הבלשנות, המוסיקה, התיאטרון והאמנות, על ענפיהם השונים. בצד היסודות ההומניסטיים הכלליים, מוצאים ביטוי בולט בפקולטה גם יסודות היהדות, תולדות עם ישראל ותרבותו, וכן לימודי ארץ ישראל, ארכיאולוגיה ולימודי המזרח התיכון והאסלאם, המבטאים את הגוון המקומי והאזורי של מדעי הרוח.

הכיוון ההומניסטי של הפקולטה מלווה בהקניית ידע, כלים, גישות ומתודות מחקר בכל התחומים, תוך שימוש אינטנסיבי בשיטות הוראה אקדמיות חדישות (במסגרת למידה מתוקשבת, מעבדה לשונית ממוחשבת, מעבדת מולטימדיה, סדנאות, סיורים לימודיים, כנסים סמינריונים בין-תחומיים ועוד).

בפקולטה פועלים כיום שני בתי ספר:

בית הספר להיסטוריה, אשר מושתת על ההכרה שההיסטוריה הינה דיסציפלינה מדעית שהיבטיה השונים – כללית, יהודית, מזרח תיכונית, ארץ-ישראלית קשורים ביניהם קשר הדוק. בבית הספר להיסטוריה פועלים כיום חמישה חוגים: היסטוריה כללית, תולדות ישראל ומקרא, לימודי ישראל, לימודי המזרח התיכון והאסלאם ותולדות האמנות. בית הספר נועד לייעל ולהגביר את שיתוף הפעולה בין חוגי ההיסטוריה, תוך העשרת הלימודים המוצעים כיום בתחום לתלמידי התואר הראשון ולתלמידים לתארים מתקדמים ובמטרה להכשיר את תלמידי המחקר בשיטות מחקר בינתחומיות ולהעמיק את המחקר ההיסטורי באוניברסיטה.

בית הספר לאמנויות, הכולל בתוכו את שלושת חוגי האמנויות: החוג למוסיקה, החוג לאמנות יצירה והחוג לתיאטרון.

בתחום הלשונות והספרויות פועלים ארבעה חוגים: ספרות עברית והשוואתית, לשון עברית, שפה וספרות אנגלית ושפה וספרות ערבית.

מלבד החוגים דלעיל, פועלים בפקולטה גם החוגים הבאים: לימודי אסיה, פילוסופיה, ציוויליזציות ימיות וארכיאולוגיה והתוכניות: עמיות יהודית, תוכנית רודרמן ללימודי יהדות ארצות הברית, תרבות ישראל: ספרות, מחשבה והיסטוריה, לימודי נשים ומגדר, לימודי שואה, תרבות הקולנוע ולימודי גרמניה ואירופה.

הפקולטה מציעה תוכניות בינלאומיות בתחומים: ציוויליזציות ימיות, לימודי ישראל, לימודי שואה וארכיאולוגיה. תוכניות אלו מתקיימות בשפה האנגלית ורשאים להשתתף בהן סטודנטים ישראלים.

בפקולטה מעוגנת תוכנית המצטיינים האוניברסיטאית אופקים וכן הלימודים הרב תחומיים.

כמו כן מקיימת הפקולטה תוכנית ללימודי תעודה במידענות וספרנות.

מתכונת הלימודים בפקולטה

  1. מתכונת הלימודים בפקולטה למדעי הרוח חופפת את תקנון הלימודים הכללי.
  2. תלמידי הפקולטה רשאים לבחור קורסים מחוץ לחוגיהם במסגרת שיעורי הבחירה על מנת להרחיב את השכלתם מתוך מאגר הקורסים של חוגי הפקולטה ובאישור ראשי החוגים.

החל משנת תשע״ט על הסטודנט הלומד באחד מחוגי הפקולטה ללמוד 48 נקודות זכות על פי מבנה הלימודים החוגי (קורסי חובה וקורסי בחירה) ו-12 נקודות זכות מחוגים אחרים בפקולטה למדעי הרוח או מפקולטות אחרות (על פי החלטת החוג). 12 נקודות הזכות תכלולנה בתוכן את חובת הקורסים מאשכולות ההעשרה ולא תהיינה בנוסף להם.

תוכנית ״נופי ידע״

תוכנית ״נופי ידע״ (http://ny.haifa.ac.il/) פועלת כחלק מתוכנית ״דרך הרוח״ ומציעה מספר קורסים יחודיים שהוכנו במיוחד לצורך זה תוך השקעה רבה ובהשתתפות מרצים מחוגים שונים. קורסים אלה בוחנים נושא ספציפי תוך מבט רחב ורב-תחומי ומפגישים את הלומדים בהם עם מגוון דיסציפלינות וגישות מתחום מדעי הרוח ומחוץ להם. קורסי התוכנית מקנים 4 נקודות זכות והם פתוחים גם לתלמידי תואר שני.

הקורסים בתוכנית כוללים הרצאות (2 שעות שבועיות) של מספר מרצים סביב נושא מרכזי. את ההרצאות משלימים תרגילים, או מפגשים בקהילות למידה קטנות עד 15 סטודנטים (2 שעות שבועיות), בהם נעמיק בטקסטים מכוננים וביצירות אמנות תוך פיתוח חשיבה ביקורתית וכתיבה רהוטה. הלימוד מתבצע בהקשר חברתי תוך אינטראקציה עם עמיתים ובעזרת טכנולוגיות תקשוב, לצד מפגשים פנים אל פנים. במסגרת התוכנית מתקיימים סיורים לימודיים.

זוהי תוכנית חדשנית הפונה לתלמידים סקרנים השואפים לטעום ממדעי הרוח, להשכיל ולמצות את החוויה האוניברסיטאית במיטבה. חפשו אותנו באתר ובפייסבוק.

תוכנית ״מדעי הרוח הדיגיטליים״ – תואר ראשון בוגר האוניברסיטה (B.Sc.) במדעי הרוח הדיגיטליים

http://dighum.haifa.ac.il/index.php/he/

רשת האינטרנט ומערכות המידע חודרים כיום לכל תחומי חיינו, ומאפשרים פיתוח כלים ייחודיים וחשובים המועילים בכל תחומי מדעי הרוח: ניתוח ממוחשב של טקסטים, זיהוי אוטומטי של כתב יד, סריקה תלת ממדית ושחזור של מוצגים ארכיאולוגיים, הרכבת כלים משברים, או מסמכים מקרעים, תוך שימוש בטכניקות עיבוד תמונה, קריאה ממוחשבת, למידה חישובית ועוד. אוניברסיטת חיפה משיקה תוכנית לימודים יוקרתית זו לתואר ראשון בתחום חדש ופורץ דרך. התוכנית משלבת בין לימודים במדעי הרוח לבין לימודי החוג למערכות מידע תוך התמחות ייחודית בתחום מדעי הרוח הדיגיטליים. זו הזדמנות נדירה להיות חלוצים/ות בתחום חדש ומתפתח ואפשרות ייחודית להתעמק בהישגי רוח ותרבות אנושית – ויחד עם זה לבנות עתיד מקצועי וכלכלי מבטיח.

סטודנטים/יות מצטיינים/ות יזכו למלגות, התמחות מעשית במימון התוכנית בפרויקטי מחקר או בתעשייה, ו/או בנסיעה לבית-ספר קיץ בתחום באירופה.

מסלול הלימודים לקבלת תואר בוגר האוניברסיטה (B.Sc.) בתוכנית כולל 120 נקודות, מתוכן: 

60 נקודות זכות בחוג נבחר במדעי הרוח, הכוללות: 12 נקודות זכות בקורסי הליבה במדעי הרוח הדיגיטליים; ו-48 נקודות זכות מתוך תוכנית הלימודים של החוג, בהתאם להנחיות של כל חוג וחוג.

60 נקודות זכות בחוג למערכות מידע הכוללות 56 נקודות זכות בקורסי חובה ו-4 נקודות זכות בקורסי בחירה מתוך רשימה מומלצת בחוג למערכות מידע.

סטודנטים במדעי הרוח יכולים ללמוד את כל 12 נקודות זכות בקורסי הליבה במדעי הרוח הדיגיטליים ו-48 נקודות זכות בחוג האֵם ולקבל תואר רגיל בחוג האם. 

תנאי קבלה:

יש עמוד בתנאי הקבלה של שני החוגים.

תנאי קבלה בחוג למערכות מידע:

סכם משוקלל מתמטי 1:3 של 670 בפסיכומטרי, 4 או 5 יחידות בגרות מתמטיקה בציון 80 או 70 בהתאמה לכל הפחות (או מכינה 5 יח׳ מתמטיקה בציון 70 לפחות).

סטודנט ששפת האם שלו אינה עברית, יוכל להתקבל רק עם רמת פטור בעברית מעל 120.

זוהי תוכנית חדשנית הפונה לתלמידים סקרנים השואפים לטעום ממדעי הרוח, להשכיל ולמצות את החוויה האוניברסיטאית במיטבה. חפשו אותנו באתר ובפייסבוק.